Intelektualna elita svijeta u Baru

FINALNA VERZIJA PLAKATA OLIMPIJADE

Oko 250 učesnika, iz 50 –tak zemalja sa šest kontinenata krajem maja dolaze u Bar koji je domaćin prve Olimpijade znanja u Crnoj Gori.

Piše:Biljana Dabić

Potvrđen je dolazak preko 250 učesnika prve Olimpijade znanja u Crnoj Gori, 26.Filozofske olimpijade, koja se održava pod zaštitom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO). Bar će od 23.-do 28. maja biti domaćin intelektualne elite iz Evrope, Azije,Sjeverne i Južne Amerike...

Predsednik organizacionog komiteta 26.Filozofske olimpijade prof. Jasminka Milošević potvrđuje da će u Baru krajem maja biti preko 250 gostiju sa svih svjetskih merdijana, među kojima su značajana svjetska imena iz filozofije. Radi se najjačem takmičenju znanja za srednjoškolce na svijetu, kazala je prof. filozofije Jasminka Milošević, predsednik organizacionog komiteta 26.Filozofske olimpijade .
Profesorka Milošević živi u Baru,a zaposlena je u Gimnaziji “Slobodan Škerović”- Podgorica.
Međunarodna Filozofska olimpijada održava se svake godine, od 1993. pod patronatom UNESCO. Domaćin Olimpijade u 2017. bio je Roterdam. Interesantno je reći da su prethodnih godina domaćini Filozofske olimpijade bili Gent u Belgiji, Tartu u Estoniji, Viljnus u Litvaniji, Odense u Danskoj, Oslo u Norveškoj, Beč u Austriji ... Kao domaćin IPO 2018. Bar ulazi na filozofsku mapu svijeta.
Kad se odlučivalo o tome da li će Bar biti domaćin 26. Filozofske olimpijade za protivkandita je imao Lisabon. Skoro jednoglasno je odlučeno da Bar bude domaćin 26.Filozofske olimpijade.
- Crnogorski primorski grad je predložio Finac Juha Savoilanen, koji je na žalost u međuvremenu preminuo.Filozofska olimpijada u Baru biće posvećena i njemu. Podsjetiću, Crna Gora, odnosno naši srednjoškolci učestvu na Filozofskoj olimpijadi od 2012.godine. Tadašnji organizatori iz Norveške su nam uputili poziv. Već na prvoj Olimpijadi postigli smo zapažen uspjeh i dobili pohvalu,a kasnije su usledile i medalje, kazala je prof.Milošević. Osim takmičarskog dijela, na Olimpijadi se organizuju radionice za učenike, i za profesore.
Takođe, na Olipijadi će se predstaviti kulturno-istorijsko nasleđe Bara i Crne Gore što čini i svojevrsnu turističku promociju naše destinacije jer dolaze učesnici sa svih kontinenata. Autor plakata 26. Filozofske olimpijadi IPO 2018. Je akademska slikarka Anastasija Kostić koja živi u Londonu.
Pokrovitelj 26. Filozofske olimpijadi IPO 2018. je ministarstvo prosvjete, uz podšku sponzora.

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar