"Građani ne moraju da brinu za ispravnost vode"

5

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković, sekretar SO Bar mr Aleksandra Grabež i Marija Tošković Kaluđerović, samostalni savjetnik u Službi za skupštinske poslove posjetili su danas JZU Dom zdravlja Bar. Tim povodom iz skupštinske službe izdato je saopštenje za javnost koje prenosimo integralno:


"Direktor Doma zdravlja, Borislav Lalević sa saradnicima-dr Momirom Vukelić, mr Katarinom Malić, dr Snežanom Labović, dr Biljanom Masoničić i Sudanom Ramusovićem predstavio im je rad ove ustanove i svih njenih segmenata.

Povod sastanka, kako je Novaković istakao, bila je jučerašnja rasprava o Informaciji o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj i dječijoj zaštiti u opštini Bar za 2016. godinu, u nastavku XXI sjednice Skupštine opštine Bar- „Vjerujem instituciji, vjerujem da ono što je prezentovano građanima Bara jeste tako, ali želim da vidim činjenično stanje, u kakvim uslovima je Dom zdravlja i da se uvjerim da li laboratorija radi u najboljim uslovima i da građani Bara ne moraju da brinu za ispravnost vode“-kazao je Novaković.

Lalević je istakao da je ovo, nakon osam godina, prva posjeta predstavnika lokalne samouprave ovoj instituciji primarnog nivoa zdravstvene zaštite koja zapošljava 170 radnika i kroz koju dnevno prođe dvije hiljade, a u sezoni i dvije i po hiljade pacijenata. On je predstavio rad ove ustanove u prošloj godini, istakavši da su gotovo sve organizacione jedinice uradile više pregleda nego što je planom Fonda zdravstva predviđeno. U prošloj godini, kako je kazao, Ombudsmanu za prava pacijenata stiglo je samo sedam prigovora, od kojih se nijedan nije odnosio na stručnost u radu i medicinki tretman. U ovoj ustanovi, koja je među najboljima u Crnoj Gori, vrši se elektronsko zakazivanje pregleda, a počinje i implementacija elektronskog recepta. Iako je Bar turistička opština, svi strani pacijenti padaju na teret ove zdravstvene ustanove, bez ijednog eura uloženog sa strane u rad tzv. turističkih ambulanti.

Na sastanku je istaknuto i da je Skupština raspravljala o izvještaju iz 2016. godine, a da su 2017. prevaziđeni mnogi problemi. „Sve što radimo, radimo iz svojih sredstava“ - istakao je Lalević, dodavši da su u četiri godine odrađene tri akreditacije po najstrožijim evropskim standardima.

Dr Snežana Labović istakla je da je Dom zdravlja Bar jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja ima specijalistu higijene i da analizu vode radi za Bar, Tivat, Budvu, i Ulcinj. Istakla je dobru saradnju sa barskim Vodovodom i ukazala na njihovu stručnu osposobljenost i odgovornost.

-"Analize vode rade se u Domu zdravlja od 1970. godine", istakla je dr Biljana Masoničić, šef Laboratorije sanitarne hemije. Ona je istakla da je ova ustanova prošla drugi ciklus akreditacije kada je u pitanju oprema i laboratorija mikrobiologije.

Lalević je istakao da je prije nekoliko godina bilo riječi da se u Baru formira Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, što nije realizovano. Mišljenja je da bi Dnevni centar za djecu za posebnim potrebama i djecu sa autizmom trebalo da bude pri Domu zdravlja, ističući da je u Baru registrovano 1.067 djece sa posebnim potrebama. Istakao je da je alarmantno da se ništa nije uradilo i pored tolikog broja djece.

Novaković je zahvalio na dobijenim informacijama, istakavši da je siguran „da dok je Dom zdravlja u ovom sastavu i sa ovom željom za rad, nema brige za zdravlje građana“.

Posjeta je završena obilaskom laboratorija u Domu zdravlja", navodi se u saopštenju.

{galerija}info/2018/2/dom{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar