Projekat školskog igrališta OŠ „Mrkojevići“

resenje

Zahvaljujući sredstvima dobijenim preko Ministarstva finansija kroz Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću (Ugovor br.: 175811 od 16.12.2015. god.) NVO Mrkojevići je finansirala izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i sanacije školskog igrališta i Idejnog projekta natkrivanja rekonstruisanog školskog igrališta Osnovne škole “Mrkojevići” u Pečuricama.

Obrađivač projektne dokumentacije je firma " Tekton group" d.o.o iz Podgorice. Projektom je u ime NVO Mrkojevići rukovodio Mr Alen Pelinković. Po okončanju izrade projektne dokumentacije ona je uručena direktoru Osnovne škole “Mrkojevići” Osmanu Grgureviću. On se zahvalio na donaciji, naglašavajući da je NVO Mrkojevići inicirala i pomogla realizaciju niza infrastrukturnih projekata koji su imali za cilj poboljšanje uslova rada u školi. Izrazio je nadu da će resorno ministarstvo, opština Bar i potencijalni donatori imati razumijevanja za realizaciju ovog projekta jer on na efikasan i ekonomičan način rješava urgentan problem urušavanja terena, a samim tim i ugrožavanja samog školskog objekta. Dok iščekujemo izgradnju fiskulturne sale za potrebe škole za koju postoji Glavni projekat još od 2010.godine, plan je sanirati postojeće igralište i privesti ga namjeni. Učenici naše škole i omladina Mrkojevića bi dobili adekvatan prostor za bavljenje sportom.

Mr Alen Pelinković je naglasio da je ovo važan projekat za školu, ali i za cjelokupno stanovništvo ovog kraja. Osnovna škola “Mrkojevići” je jedina barska škola koja nema fiskulturnu salu iako ima preko 300 učenika, a Mrkojevići sa preko 4000 stanovnika nemaju adekvatan prostor za održavanje kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Školsko igralište sa košarkaškim i odbojkaškim terenom se već decenijama koristi za školske aktivnosti i rekreaciju omladine, te održavanje svih značajnijih manifestacija u Mrkojevićima.

Mirsad Rašketić, saradnik na projektu, je naglasio, da su nepovoljna geologija podloge i višedecenijsko korišćenje dovele do pucanja i mjestimičnog urušavanja podzida koje formiraju tribine što dovodi u pitanje bezbjedno korištenje terena. Projekat predviđa faznu gradnju. Prva faza je urgentna zbog opasnosti aktiviranja klizišta. Ona podrazumijeva sanaciju postojećeg igrališta i stabilizaciju okolnog terena. U drugoj fazi bi bilo moguće izvršiti natkrivanje igrališta i tako riješiti problem nedostatka prostora za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja do izgradnje sportske sale .

Projektom je predviđeno da se igralište proširi na standardne dimenzije košarkaškog i odbojkaškog terena. Vodilo se računa o uklapanju postojećih kulturno istorijskih i ambijentalnih vrijednosti : zgrade prve osnovne škole iz 1885 , spomenika palim borcima NOR-a i okolne vegetacije.

Druga faza obrađena idejnim rješenjem podrazumijeva izgradnju svlačionica, prostorije za smjestaj sportskih rekvizita, postavljanje stolica na tribine i adekvatne podloge na teren i izgradnju dodatne tribine iznad svlačionica. Natkrivanje i zatvaranje objekta je predvidjeno čeličnom konstrukcijom i sendvič panelima . Po okončanju rekonstrukcije dobili bi igralište standardnih dimenzija, a tribine bi mogle da prime 300-400 posmatrača, u zavisnosti od toga do koje faze bi se izvršila rekonstrukcija.

Port of Adria

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar