Zaštita voda ključ otvaranja Poglavlja 27

regionalni vodovod

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i konsultant za zaštitu životne sredine prilikom pristupnog procesa zemalja pregovarača Evropskoj uniji Helmut Bloh, potpisali su Pismo o namjerama kojim je ozvaničena buduća saradnja.

Ovakav model se uspostavlja radi jačanja dugoročne saradnje i uključivanja svih zainteresovanih subjekata vezano za proces pregovaranja sa Evropskom Komisijom, odnosno u nastupajućem procesu otvaranja Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Bloh posjeduje višedecenijsko iskustvo u kreiranju legislative Evropske komisije, posebno iz oblasti upravljanja i zaštite voda, nakon čega je u toj oblasti bio konsultant za 14 zemalja koje su pristupale Evropskoj uniji.

„Veliko iskustvo gdina Bloha smatram dragocjenim i nadam se da ćemo njegove savjete, znanje i komunikaciju iskoristiti na najbolji mogući način - na opšte dobro i građana i prirode“, kazao je nakon potpisivanja ministar Radulović.

Gospodin Bloh je naglasio da je njegova namjera da pomogne Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, odnosno rješavanju pitanja voda, očuvanju ravnoteže i ekološke stabilnosti prirode, kao i racionalnom korišćenju prirodnih resursa.

Savjet EU je tražio da Crna Gora izradi sveobuhvatnu strategiju za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine za 27. poglavlje kao uslov za otvaranje pregovora. Vlada je tu strategiju, nakon odobrenja Evropske komisije (EK), usvojila krajem jula 2016. godine.

U Crnoj Gori postoji šest ekoloških inspektora na državnom nivou, ali je plan Vlade da do 2020 ima 24 inspektora i time obezbijedi mnogo bolji nadzor nad primjenom zakona uz primjenu novih IT sistema.

Voda je najveće prirodno bogatstavo koje Crna Gora a budućnost je upravo u obnovljivim izvorima energije.

Prema podacima turističke industrije, 90 odsto turista u svijetu bira za svoju turističku destinaciju neki scenario u vezi sa vodom. Iz navedenog jasna ja i važnost Regionalnog vodovoda kojim je kvalitetno i stabilno riješeno jedno od osnovnih životnih pitanja građana Crne Gore, uzimajući u obzir i dugoročnu projekciju porasta broja stanovnika i očekivanje od migracija.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar