Loza nije privilegija juga!

Svetozar Savic Israzivanje na terenu 1

Naučna istraživanja dr Savića potvrđena u Ljubljani!

Da je loza oduvijek bila privilegija južnih crnogorskih krajeva, demantuju naučna istraživanja koja je sproveo Baranin dr Svetozar Savić koji je pronašao primjerke divlje loze na sjeveru Crne Gore, u teško pristupačnoj šumskoj vegetaciji na preko 700 metara nadmorske visine (Bijelo Polje). Na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani, na genetskom nivou potvrđene su teze dr Savića. Šestomjesečna genetska istraživanja, u cilju konačne potvrde Savićevih pretpostavki su prirodan nastavak monografije „Crnogorska ampelografija” u izdanju CANU za koje je dr Savić, 2017.godine, dobio najveće crnogorsko državno priznanje Trinaestojulsku nagradu

PIŠE: Biljana Dabić

Knjiga Crnogorska ampelografija dospjela je i u Monpelje, najveći francuski ampelografski istraživački centar. Za ovu monografiju Savić je dobio pismenu čestitku od trenutno prvog svjetskog ampelografskog istraživača – dr Lacombea (Francuska) koji je ovu knjigu uvrstio u referentni materijal za francuske istraživače i u ampelografsku biblioteku INRA u Vassalu (Francuska).

Dr Savić u knjizi opisuje i divlje forme loze koje je pronašao oko Skadarskog jezera.

-Nije za neočekivati da pronađete divlju lozu u okolini Skadarskog jezera, to je njen ambijent. Ali, je jako uzbudljivo da je locirate na sjeveru Crne Gore u šumskoj populaciji, kaže dr Savić ističući da njegovoj tezi da se na sjeveru Crne Gore nalaze preci (Vitis sylvestris G.) današnje pitome loze i ampelografskim podacima prikupljenim sa nekoliko lokaliteta bile su potrebne i genetske analize kao konačna potvrda. U Ljubljani je potvrđeno, da je primjerak divlje loze (Vitis sylvestris G.) koji je Savić pronašao u okolini Bijelog Polja, na 700 m nadmorske visine.

Pored divlje, Savić je lokalizovao i primjerke pitome loze i hibrida u Plužinama, Nikšiću i Mojkovcu. Naučna istraživanja daju značajan doprinos na ukupnom razumijevanju vinogradarske problematike u Crnoj Gori.

-Ova otkrića u mnogome mijenjaju shvatanje da je loza oduvijek bila privilegija južnih crnogorskih krajeva. U knjizi su opisane i divlje forme loze koje sam pronašao oko Skadarskog jezera. Takođe, naša genetska istraživanja potvrdila su da u Crnoj Gori imate primjerke prirodno ukrštene divlje (Vitis sylvestris G.) i pitome loze (Vitis vinifera L.) tzv. metis primjerke nastale oprašivanjem, kaže dr Savić.

On smatra da se ova biljna vrsta (Vitis sylvestris G.), kao predak današnje plemenite vinove loze, tokom posljednjeg ledenog doba spustila prema Mediteranu i da je našla svoje stanište i u Crnoj Gori. Potvrde za ovakve pretpostavke utvrđene su u gotovo svim zemljama sjeverne obale Mediterana, a evo sada i u Crnoj Gori. Nijedna od njih nije pronađena na ovako visokoj nadmorskoj visini. Savić smatra da ovakvih primjera ima još u Crnoj Gori i to na većim nadmorskim visinama.
Prije destak godina, Savić je objavio radove u kojima je tvrdio da je prirodno stanište kratošije okruženje Skadarskog jezera sa korjenima koji sežu u Hrvatskoj i Albaniji.

-Tezu o rasprostranjenosti kratošije u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji, odavno zastupam i ona je takođe prikazana u Crnogorskoj ampelografiji. Dokazi da se ona nalazi u Hrvatskoj (nekoliko čokota) i velikim brojem primjeraka Crnoj Gori već su potvrđene. Međutim, falila je karika koja je morala biti provjerena za područje Albanije, posebno njen sjeverni dio, dio prema Skadarskom jezeru. Sada smo tu sortu locirali u Albaniji, pod nazivom Kalmet, opisao sam je i ampelografski iznio tezu da je riječ o sorti kratošiji i da je Kalmet jedan od kratošijinih novih sinonima. Genetska istraživanja u Ljubljani potvrdila su moje zaključke. Ampelografske karakteristike na koje se istraživači obično oslanjaju katkad mogu biti jako varljive kod vinove loze, i morate imati i iskustvo i znanje i naučne hrabrosti da bi u javnost izašli sa određenim tvrdnjama. Jako sam srećan što su se moje teze, takođe, potvrdile po pitanju albanskog ogranka populacije kratošije. Biljne vrste ne poznaju administrativne granice i rasprostiru se tamo gdje im ekološki uslovi to omogućavaju, kaže dr Savić.

Prema njegovim riječima, među 30 ispitivanih loznih uzoraka u Ljubljani, njih 18 možemo smatrati da su jednim dijelom nastale u crnogorskom ekološkim uslovima dok je jedan broj kroz pečalbarske aktivnosti introdukovan u Crnu Goru, posebno sa istoka (Turska), a jedan kroz trgovinu i druge aktivnosti (Boka). Dr Savić smatra da su tri centra sortne raznolikosti prepoznatljiva u Crnoj Gori. To su: okruženje Skadarskog jezera, Boka kotorska i područje Bara i Ulcinja.

-U okolini Skadarskog jezera uglavnom dominiraju vinske sorte. Jedan broj sorti introdukovan je iz Paštrovića, Bara i Boke, ali i iz oblasti Pulje (Italija). Jedan broj sorti nastao je spontano - oprašivanjem u samom vinogradu, iznikao iz sjemena i dalje razmnožavan uglavnom potapanjem ili reznicama. Starost ovih sorti potvrđuje i sorta lisičina (lisica) koja u različitim crmničkim i riječkim selima tokom protoka vremena stvorila je različite morfološke karakteristike (boju, oblik bobice i sl.) Negdje se mogu naći i primjerci razaklije koja takođe variraju u boji i obliku bobice, te proizvođači vjeruju da je u pitanju tzv. stara razaklija. Takođe, imate i stare sorte za koje teško možete utvrditi puteve introdukcije. Vjerujem da su preko Paštrovića i Boke introdukovane u Crmnicu i stara njemačka sorta Blauer ali i Impigno, italijanska sorta iz Pulje.

Prema ispitivanim karakteristikama orijentalne sorte velikim dijelom rasprostranjene su u južnom dijelu Crne Gore, u okolini Bara i Ulcinja. Ovdje nailazimo na potpuno nepoznate sorte koje smo imenovali zavisno od lokacije, ili po imenu osobe koja je nekada introdukovala uglavnom iz Turske. Što se tiče Boke Kotorske to je područje koje je vjekovima imalo dominaciju u vinogradarskoj i vinskoj produkciji u Crnoj Gori. Takve aktivnosti uslovile su permanentnu introdukciju i prirodno ukrštanje mnogobrojnih sorti u periodu dugom preko dvadeset vjekova. Nažalost veliki broj njih je nestao usljed napuštanja i redukcije vinogradarske djelatnosti u Boki. Iz ovog područja u Crnu Goru su unešene i umnožene žižak i muškaćelica, zaključuje dr Savić.

KAD JE KABERNE – MERLO

Ampelografija je nauka koja se bavi istraživanjem i opisivanjem loznog sortimenta.

-Obučeniji i iskusniji ampelograf, nakon detaljne analize, može potvrditi kad je kaberne fran u stvari merlo, kao što je, često, slučaj u Kaliforniji; ili kad su plantaže sorti semijon i šardone u zapadnoj Australiji, u stvari, posađene sortom šeni blan, kao što je to francuski ampelograf Paul Truel utvrdio; ili kad su dvije sorte šardone i pino bijeli dugo vremena smatrane istim dok nije uporednim ispitivanjem dokazano da je riječ o različitim sortama.

{galerija}info/2018/1/loza{/galerija}

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar