FOTO: Savo Lalošević prvi doplivao do Časnog krsta

bogojavljenje 2018 bar 5

Oko 50 mladića i dječaka učestvovalo je i ove godine u tradicionalnom Bogojavljenjskom plivanju za Časni krst koje od 2007. godine organizuje Pravoslavna crkvena opština Bar.

Do krsta je ove godine prvi doplivao Savo Lalošević (21) koji već treći put učestvuje u Bogojavljanskom plivanju od svoje 18-te godine. On je od Crkvene opštine na poklon dobiona poklon srebrni krst, repliku krsta Svetog Jovana Vladimira, i kao prelaznu nagrada - ikonu majke Božije koju pobjednik svake godine dobija i narednih 12 mjeseci čuva u svojoj kući, kao i krst koji je položen u more.

„Velika mi je čast što sam prvi dolplivao do časnog krsta. Bilo mi hladno more, ali je naša kv i velika ljubav prema Bogu bila toplija od vode, kazao je Lalošević, student treće godine Fakulteta za pomorstvo u Kotoru. Mladi Baranin je srećan što je odrastao u Baru gdje se njeguju pravoslavni običaji, a i tradicija „ brat je mio koje god vjere bio“, rekao je Lalošević.

Devetogodišnji Đorđe Dević bio je najmlađi učesnik ovogodišnjeg plivanja za Časni kst.

„Velika mi je čast što sam učestvovao u plivanju. Plivaću i u buduće“, kazao je Đorđe koji je kao najmlađi nagrađen ikonom.

Časni krst je iz čamca, na 33 metara od obale, simbolično prema broju godina Isusa Hrista prije vaskrsnuća, i ove godine u more bacio otac Ljubo Jovanović.

Učesnike ovogodišnjeg plivanja za časni na plaži isprd Dvorca Kralja Nikole bodrilo je više stotina Barana.

{galerija}info/2018/1/krst{/galerija}

Morsko dobro dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar