FOTO: Pred Hramom svečano naloženi badnjaci

badnjak 2018 Bar 12

Na platou ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira danas u 15 sati obavljeno je svečano nalaganje badnjaka Mitropolije crnogorsko-primorske.

U tradicionalnom nalaganju badnjaka učestvovalo je više stotina vjernika.

"U ovoj svetoj noći nad poljem vitlejemskim, angeli božiji pjevali su onu pjesmu najljepšu ikada ispjevanu – slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima dobra volja. Zajedno sa angelima i mi danas i cijela vaseljena hrišćanska pjeva tu pjesmu i kroz nju se podsjećamo na ono što je najvažnije, na šta nas je i gospod pozvao i prizvao svakoga, a to je da ljubimo gospoda iznad svega, svim srcem svojim, svim umom i svom dušom i snagom svojom. Oni drugi stihovi, da na zemlji mir bude i među ljudima dobra volja podsjećaju nas na drugu zapovijest božiju, da ljubimo jedni druge. Neka nam Bog da istinskog bogoljublja i bratoljublja, da se jedni sa drugima izmirimo u ove svete dane, ako smo se što jedni o druge ogriješili da se mirbožamo i da u radosti i ljubavi bratskoj proslavljamo i ovaj sveti praznik i sve druge blage dane koji su pred nama“, рекао је Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković prenijevši okupljenima praznične blagoslove mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Predsjednik Crkvene opštine Bar Dejan Đurović poželio je vjernicima da u miru i dobroj volji dočekaju božićne praznike.

„Mi danas možemo da stojimo mirno i ponosno pred precima jer smo svojim prilozima, svojom molitvom izgradili ovako veličanstveni hram koji predstavlja jednu od duhovnih vertikala Crne Gore i pravoslavlja na Balkanu. Mi danas moramo biti ponosni i sjetiti se svih naših predaka koji su prije 140 godina palili badnjake od Sozine do Rumije, očekujući napad na osvojeni grad Bar i oslobađanje. Za dva dana biće 140 godina kako ovaj grad može da diše slobodno. Želim vam sve najbolje, ne samo nama pravoslavcima, nego i svim ostalima, da u miru i dobroj volji dođu božićni praznici“, rekao je Đurović.

Ispred Hrama je potom održan Božićni kulturno-umjetnički program. Nastupili su folklor i dječji hor KUD “Sveti Jovan Vladimir”, te etno grupa “Sveti Jovan Vladimir”.

{galerija}info/2018/1/badnjak{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar