Novaković: Bar da ostane mjesto u koje se dolazi sa vjerom u bolji život

BB 6

Novogodišnju čestitku građanima Bara uputio je predsjednik Skupštine opštine Radomir Novaković. Prenosimo je integralno:

Drage Baranke i Barani,

Za nama je 2017. godina. Kao i svaka koju pamtim, za neke dobra, a za neke i ne. Kada govorimo o opštini Bar, bila je puna izazova. Ukoliko govorimo pošteno – većinu njih smo riješili uspješno. Pred nama je 2018. u kojoj svi zajedno moramo raditi na tri stvari: jačoj ekonomiji, boljoj infrastrukturi i rješenju nagomilanih socijalnih problema.

Nama su zbog toga u sljedećoj, ali i u godinama koje dolaze, potrebne više nego ikada nove ideje i bolja rješenja problema.

SO Bar je usvojila budžet za 2018. koji je razvojni. Više od 40% tog budžeta je namijenjeno izgradnji i razvoju opštine. Boriću se, koliko god mi to zakonske mogućnosti dozvoljavaju, da prioritet u ovim razvojnim projektima dobijaju preduzeća koje su iz Bara. Firme koje zapošljavaju Barane. Oni koje porez plaćaju ovdje – građanima Bara. Više radnih mjesta nije izlizana politička fraza. To je svakodnevna borba. Svako novo radno mjesto koje se otvori je dobitak. Za toga koji je posao dobio, za njegovu familiju, a samim tim i za opštinu Bar.

Značajan dio budžeta je usmjeren u infrastrukturu. Vodovod, kanalizaciju, izgradnju i rekonstrukciju puteva. Svega onoga što je potrebno za normalan život naših građana, ali i za razvoj turizma. Nema mnogo opština, ne samo u Crnoj Gori, već ni u Evropi, koje mogu gostima da ponude kupanje u istom danu u moru i jezeru, ali i obilazak znamenitosti kao što je Stari Bar ili tvrđava. No, turisti neće doći, a i ako dođu, neće moći da vide sve to, ukoliko nemamo puteva. Ili vode. Ili ukoliko ih psi jure po ulicama jer nemamo azil.

Bar jeste, ali to mora i ostati, mjesto sigurno za život nas i naše djece. Mjesto iz koga se neće odlaziti u druga mjesta u Crnoj Gori ili u inostranstvo tražeći posao. Naš grad mora postati ono što je bio – mjesto u koje se dolazi sa vjerom u bolji život.

I zato mogu reći da 2018. posmatram realno, ali i sa izvjesnim optimizmom. Realno, jer sam svjestan u potpunosti problema koji postoje u opštini Bar. Problema koji nisu od juče, već su nastajali godinama. Svjestan sam da nema brzih rješenja, kao što nisam sklon davanju nerealnih obećanja. Brza rješenja i laka obećanja mogu dati samo oni koji ne znaju kako se vodi privatna firma ili grad veličine Bara.

Ne postoji, na žalost, ni čarobni štapić koji će jednim potezom to da riješi. Od mene tu vrstu neistine nećete nikada čuti.

Sa druge strane, optimista sam jer vidim da smo ove godine napravili izvjestan napredak. Grad Bar se razvija i postaje bolje i sigurnije mjesto za život. A to je priznaćete i najvažnije.

Sretna vam Nova 2018. godina. Živjeli!

Predsjednik,
Radomir Novaković

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar