FOTO: Društvo brine o djeci bez roditeljskog staranja

djeca na prijemu 1

Djetinjstvo bez maminog nježnog zagrljaja i toplog pogleda, odrastanje bez tatine pažnje i zaštite, bez topline roditeljskog doma, uslovi su koje djeca ne biraju.

Ako utjehe postoje za okrutnost sudbine na pragu života, onda je to povećana briga društva za djecu bez roditeljskog staranja. Da se priča nije svela samo na papiru, potvrđuje sprovođenje zakonske regulative koja rezultira majim brojem djece u institucijama (Domovima), za koje se, sa druge strane, obezbjeđuje adekvatan smještaj u hraniteljskim porodicama.

PIŠE: Biljana Dabić

U barskoj opštini bez roditeljskog staranja je 39 mališana, od kojih je 36 u hraniteljskim porodicama, a troje u Domu “Mladost” u Bijeloj. Interesantno je da petoro djece bez roditeljskog staranja nisu Barani, ali su našli dom u hraniteljskim porodicama koje žive u našem gradu.

Primjera radi, 2011. godine u Domu “Mladost” je bilo djece koliko i u hraniteljskim porodicama.

Po ustaljenoj, lijepoj tradiciji, četrnaeset godina čelnici opštine i Centra za socijlani rad ugoste mališane i uruče im novogodišnje darove.

Tako je bilo i danas. Predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić priredio je prijem za djecu, njihove staratelje u atmosferi koja uvjek ima jednu posebnu emotivnu notu.

-Želim da iskažem zadovoljstvo što smo ponovo zajedno i da vam poželim zdravlje i sreću u 2018. godini. Želim da budete dobri đaci, da poštujte svoje vaspitače i učitelje Takođe, sve najbolje želim i njima, uz uvjerenje da će vam prenijeti znanje, ljubav i toplinu, kako biste izrasli u dobre ljude i bili korisni članovi našeg društva. Susret sa vama me posebno raduje i ovo su najljepši trenuci mog rada u opštini- kazao je dr Zoran Srzentić, koji je istakao da će opština pružiti pomoć i podršku ovoj djeci i na druge načine.

-Zajedno sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom napravićemo plan i strategiju na koji način dodatno pomoći djecu uskraćenu roditeljskog staranja, jer njihov put, odrastanje i snalaženje u životu moramo ispratiti i kontinuirano im pomagati. Opština Bar za to ima mogućnosti i želimo da ovoj djeci obezbjedimo budućnost- naglasio je dr Srzentić.

Novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti pokazuje pozitivne rezultate u praksi. Poslednjih godina nema ni jedno dijete starosti do tri godine, koje je smješteno u Domu u Bijeloj.

-Cilj je da posebno djeca do tri godine budu smještena u hraniteljske porodice, pa tako trenutno u Domu u Bijeloj nemamo nijedno dijete tog uzrasta. Briga opštine o djeci bez topline porodičnog doma i roditeljske pažnje i ljubavi je aktivnost na koju smo posebno ponosni- istakla je socijalna radnica Biljana Tvrdišić.
Posebno uspješnom, navodi Tvrdišić, pokazala se reforma dječje i socijalne zaštite čija je intencija bila da napuštena djeca pronađu dom u srodničkim ili nesrodničkim porodicama, što je mnogo bolji ambijent za njihovo odrastanje od institucionalnog zbrinjavanja.

Ove godine humanoj misiji podrške djeci bez roditeljskog staranja pridružila i najveća barska kompanija "Luka Bar" od koje su mališani, takođe, dobili novogodišnje paketiće.

Slijedi opširniji izvještaj...

{galerija}info/2017/12/prijem{/galerija}

baner 850x200px

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar