Dr Srzentić: Кomunalije za objekte osnovnog stanovanja mogu se otplaćivati do 20 godina

Naslovna 1

Još nepunih sedam mjeseci vlasnici bespravnih objekata u Crnoj Gori mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju u opštinama na čijoj teritoriji se nalazi nekretnina. Postupak legalizacije može se pokrenuti za sve bespravne objekte. Nadoknada za komunalije može se otplaćivati u ratama do 20 godina konkretno za objekte osnovnog stanovanja.

PIŠE: Biljana DABIĆ

Predsednik opštine Bar dr Zoran Srzentić u razgovoru za portal Jedro kaže da je u pripremi Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte koja je usaglašena sa zakonom. Postupak legalizacije može pokrenuti za sve bespravne objekte, i to podnošenjem zahtjeva za legalizaciju u Građanskom birou. Ukoliko objekat nije uklopljen u planski dokument, postupak se prekida do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

Uz osnovni obrazac, elaborat ovjeren u katarstu i list nepokretnosti, koji projekti su neophodni za proces legalizacije bespravnih objekata od 200-500 m2?

Radi legalizacije objekta koji je izgrađen u skladu sa važećim planskim dokumentom donesenim do stupanja na snagu zakona, nadležni organ lokalne uprave dužan je da u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva sa navedenom dokumentacijom, uputi poziv podnosiocu da u roku od 120 dana, od dana prijema poziva, dostavi:
1) dokaz o riješenim imovinsko – pravnim odnosima na zemljištu na kome je bespravni objekat izgrađen;
2) dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta;
3) dokaz o uređivanju odnosa u pogledu plaćanja posebne naknade na investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja
4) projekat izvedenog stanja bespravnog objekta neto površine preko 200m2 koji je izradilo privredno društvo
5) izvještaj o pozitivnoj reviziji projekta izvedenog stanja bespravnog objekta neto površine preko 200m2
6) izjavu revidenta da je objekat izgrađen u skladu sa revidovanim projektom izvedenog stanja bespravnog objekta neto površine preko 200m2
7) analizu licenciranog privrednog društva koje je ispitivalo statičku i seizmičku stabilnost bespravnog objekta neto površine do 500m2, i izjavu da je objekat stabilan i siguran za upotrebu;
8) analizu licenciranog privrednog društva koje je ispitivalo statičku i seizmičku stabilnost bespravnog objekta neto površine preko 500 m2 i izjavu revidenta da je objekat stabilan i siguran za upotrebu.

Šta je potrebno za legalizaciju objekata preko 500 m2?

Za legalizaciju objekata preko 500m2 potreban je projekat izvedenog stanja objekta i izvještaj o pozitivnoj reviziji. Pored već navedene dokumentacije , za legalizaciju objekata preko 500m2 obavezna je analiza licenciranog privrednog društva koje je ispitivalo statičku i seizmičku stabilnost bespravnog objekta neto površine preko 500 m2 i izjava revidenta da je objekat stabilan i siguran za upotrebu.

Ko će snositi odgovornost za sagrađeni objekat, investitor (vlasnik), ili arhitekta koji radi projekat već izgrađenog objekta u procesu legalizacije?

Odgovornost za statičku seizmičku stabilnost objekta snosi licencirano privredno društvo koje je ispitivalo statičku i seizmičku stabilnost bespravnog objekta, koje je u obavezi da da izjavu da je objekat stabilan i siguran za upotrebu.
Kao izuzetak,za objekat osnovnog stanovanja u kojem se ne obavlja djelatnost, može se umjesto analize statičke I seizmičke stabilnosti i izjave da je objekat stabilan i siguran za upotrebu dostaviti izjava vlasnika objekta, ovjerena od strane ovlašćenog lica, da je odgovoran za štetu pričinjenu trećim licima nastalu upotrebom objekta, čime vlasnik preuzima odgovornost na sebe.

Kako će opština Bar obračunavati visinu nadoknade za legalizaciju, komunalije i hoće li iste biti usaglašene sa preporukama Vlade?

Naknadu za komunalno opremanje plaćaju svi vlasnici bespravnih objekata. Visina naknade za legalizaciju će se obračunavati u skladu sa zakonom, a u pripremi je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte koja je usaglašena sa zakonom. Pored ostalog, propisana je visina naknade po zonama, kao i uvećanja za bespravne objekte za koje se naknada plaća na rate, bespravne objekte objekte za koje se naknada plaća jednokratno i bespravne objekte osnovnog stanovanja. Uvećanja naknade su utvrđena na osnovu zakonske obaveze propisane članom 164 st. 8 i 10 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Hoće li vlasnici objekata moći komunalije platiti u ratama, koliko rata?

Naknada se može platiti u ratama ili jednokratno, i to za objekte osnovnog stanovanja u najviše 240 mjesečnih rata, a za ostale objekte u najviše 120 mjesečnih rata.

Za koje namjene će opština koristiti novac od uplaćenih komunalija?

U skladu sa zakonom, novac od naknade će se koristiti isključivo za za komunalno opremanje građevinskog zemljišta I za obezbjeđivanje alternativnog smještaja.

Ako nakon pokrenutog procesa legalizacije, nadležni utvrde da objekat ne može biti legalizovan, kako je zakonodavac riješio pitanje obezbjeđivanja, ili alternativnog smještaja?
U slučaju uklanjanja bespravnog objekta osnovnog stanovanja, u skladu sa zakonom, jedinica lokalne samouprave dužna je da vlasniku bespravnog objekta osnovnog stanovanja i članovima njegovog porodičnog domaćinstva obezbijedi alternativni smještaj. Alternativni smještaj obezbjeđuje se davanjem stana u zakup, davanjem naknade za zakupninu i na drugi način, u skladu sa propisom jedinice lokalne samouprave.

Bliže uslove, način, postupak i kriterijume za obezbjeđivanje alternativnog smještaja propisuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, tako da će odgovarajući propisi biti donijeti od srane SO Bar.

Suštinski zaključak je da će biti skupo, odnosno neisplativo nelegalizovati bespravni objekat. Šta ako vlasnik bespravnog objekta ne podnese zahtjev za legalizaciju?

Vlasnik bespravnog objekta koji ne podnese zahtjev za legalizaciju, u zakonskom roku, dužan je da plaća godišnju naknadu za korišćenje prostora jedinici lokalne samouprave, koja se utvrđuje posebnim propisom i može da iznosi po m2 od 1,5% do 2,5% prosečne cijene građenja m2 novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori. O visini i načinu plaćanja ove naknade će biti doneti posebni propisi.

{galerija}info/2017/12/drrr{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar