Svjetski dan mentalnog zdravlja – 10. oktobar

psiho

Caritas Crne Gore i Caritas Barske nadbiskupije u okviru svojih projekata u oblasti promocije mentalnog zdravlja u povodu 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja su u Baru organizovali nekoliko aktivnosti.

Deset štićenika Psihijatrijske bolnice u Dobroti je došlo u posjetu Baru i provelo jedan dan izvan Psihijatrijske bolnice. Štićenike Psihijatrijske bolnice je ugostio Caritas. Nakon kratkog druženja u Caritasovom centru štićenici Psihijatrijske bolnice su posjetili Stari grad Bar, Staru maslinu i dvorac kralja Nikole.

Ova posjeta je, u dogovoru sa psihijatrijskom bolnicom Kotor, organizovana sa ciljem da se ukaže na prava i potrebe osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, da se da doprinos smanjenju stigme i diskriminacije prema osobama koje imaju problema sa mentalnim zdravljem i ukaže na potrebu razvoja servisa podrške u zajednici za ovu ciljnu grupu. Upečatljiva su bila svjedočenja štićenika Psihijatrijske bolnice tokom posjete: „Ovo mi je najljepši dan u životu“, „Lijepa je sloboda“ ili „Ovo mi je prvi dan izvan psihijatrijske bolnice nakon 7 godina“.

Istim povodom na šetalištu u Baru je postavljen info pult sa koga je dijeljen informativno edukativni materijal o mentalnom zdravlju. Značajan doprinos uspješnoj realizaciji ove aktivnosti su, pored Caritasovih volontera i osoblja, dali i mladi volonteri iz Srednje ekonomsko ugosteljske škole.

U Sali Dvorca Kralja Nikole je organizovana projekcija filma „Lud za tobom“, reditelja i scenariste Danila Marunovića. Film prati najintimnije djelove života štićenika Zavoda za smještaj lica sa intelektulanim invaliditetom „Komanski most“.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja je organizovano u oviru regionalnog SOCIETIES projekta koji finasira Evropska unija a relizuje se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar