Učenici posjetili tri najveća vjerska objekta u Baru

posete 2

U sklopu plana rada saradnje sa lokalnom zajednicom učenici V razreda OŠ Jugoslavija sa svojom razrednim starješinama Marijom Tripović , Verom Vučić , Martinom Ljuljđuraj i Mićom Baltićem posjetili su tri naveća vjerska objekta u Baru.


Učenici su se upoznali sa običajima vjere i kulture svojih drugova a sve u cilju podizanja nivoa međusobnog poštovanja.

Zahvaljujući ljubaznim domaćinima na čelu sa Glavnim imamom Mujdinom Milaimijem u Islamskom centru u džamiji Selimiji su se upoznali sa njenom namjenom i funkcijom koje prevazilaze karakter molitvenog objekta. U Islamskom kulturnom centru učenici su obišli učionice i informatički kabineti, dječiji vrtić, biblioteku i čitaonicu, istraživački centar, salu za simultano prevođenje , sportsku i kongresnu salu i druge namjenske prostorije.

U katedrali Svetog Petra Apostola na Topolici su učenici upoznati sa sadržajima objekta se višenamjenskom salom, koja je do sada služila za obavljanje Svete mise, zatim učionicama za vjeronauku, a u samom dnu objekta smještena je kripta, vidjeli su i odjeljak za hor, iznad ulaza.

Sa Sabornim hramom Svetog Jovana Vladimira i njegovim sadržajima učenike je uz opušten razgovor upoznao Starješina hrama protojerej Sobodan Zeković . Učenici su upoznati sa multifunkcionalnošću kompleksa Sabornog hrama . Vidjeli su unutrašnje sadržaje malu crkvu , krstionicu , oltarski dio , ikonopis . Upoznali su se sa aktivnostima koje se održavaju na prostoru hrama folklor , hor , vjeronauka , humanitarne aktivnosti i sl. .
U cilju shvatanja različitosti u zajednici kao pozitivne vrijednosti učenicima je njegovanje i razumijevanje potreba i interesa vjerskih zajednica predstavljeno kroz pozitivne primjere suživota u multietničkoj i multikulturalnoj sredini kakva je opština Bar.

{galerija}info/2017/9/crkve{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar