„Interakt“ podmladak Rotarija u Baru

grgic vg

Rotary klub Bar je u saradnji sa Srednjom ekonomsko- ugostiteljskom školom u biblioteci ove škole organizovao prvu info sesija o Interakt klubu.

Oko 40-ak barskih srednjoškolaca bilo je u prilici da od članova Rotarakt kluba iz Budve, Marka Žinića i Teodore Gračanin, sazna što je zapravo Rotary organizacija i koji su pravci njenog djelovanja. Oni su učenicima predstavili neke akcije koje su realizovali u prethodnom periodu, kao što su humanitarna akcija Buy One More, humanitarni turnir u kuglanju, vikend u bioskopu sa djecom iz doma "Mladost" iz Bijele, posjeta i druženje sa štićenicima Doma starih u Petrovcu, edukativne akcije "Ne budi kvaran" i "Movember",zatim ekološke akcije čišćenja korita rijeke Grđevice i morskog dna,kao i karijerno savjetovanje sa budvanskim maturantima.

Poseban akcenat bio je stavljen na prezentaciju Rotary servisa-Interakt, koji okuplja mlade od 12 do 18 godina. Interakt ima više od 33.000 klubova u preko 200 država i postao je globalni fenomen sa skoro 340.000 članova. Klubovi svake godine moraju da imaju bar dva projekta koja pomažu zajednici. Interakt klubove podržavaju pojedinačni Rotari klubovi, savetuju ih i po potrebi koordiniraju njihovo djelovanje.

Član Rotary kluba Bar, Srđan Grgić, podijelio je sa učenicima svoje iskustvo vezano za Rotarakt, u koji je bio uključen kao student,a potom svoje angažovanje nastavio u Rotary klubu,najprije kao član,a prošle godine i kao predsjednik. On je ukazao na brojne prednosti pokretanja Interakt kluba u Baru,prvenstveno u pogledu osnaživanja aktivizma mladih i podsticanja humanističkih vrijednosti. "Biti Rotarijanac je stvar prestiža i nešto što vam u životu može donijeti samo olakšice,vrijedna poznanstva i bogato iskustvo. U bilo kojem gradu da se zadesite vrata tamošnjeg Rotary kluba su vam uvijek otvorena", istakao je Grgić.

U ime učenika Ekonomsko-ugostiteljske škole,prisutnima se obratila članica Učeničkog parlamenta,Sara Borančić,koja je izdvojila neke od akcija realizovanih tokom prošle školske godine,a koje govore u prilog tome da se u ovoj školi podstiču humanost i univerzalne etičke vrijednosti, koje su neophodan preduslov za članstvo u Rotariju.

Ona je podsjetila na radnu akciju prikupljanja novca za socijalno ugrožene porodice,akciju solidarnosti za pomoć liječenju dječaka Luke, posjetu odjeljenju djece sa posebnim potrebama škole "Jugoslavija",potom akciju obilježavanja Dana sreće,kao i nizhumanitarnih bazara. Podršku u svim ovim akcijama i ostalim nastojanjima da aktivno djeluju u lokalnoj zahednici učenici dobijaju od svih nastavnika,kao i od rukovodstva škole. Vjerujući u potencijale ovih mladih ljudi sasvim opravdano očekujemo da će Bar biti prvi grad na crnogorskoj Rotary mapi koji će dobiti svoj Interakt klub.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar