Policajci dobrovoljno dali krv povodom dana MUP-a

krv daju 3

Oko 300 službenika ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije je dalo krv u osam crnogorskih gradova - Podgorici, Baru, Pljevaljima, Bijelom Polju, Ulcinju, Herceg Novom, Tivtu i Cetinju, a prošle sedmice su to već učinili u Nikšiću i Beranama.

PIŠE: Biljana DABIĆ

Akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana je u sustret Danu unutrašnjih poslova, 2.oktobar, na inicijativu službenika Uprave policije i MUP-a, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, kako bi se doprinijelo povećanju zaliha krvi kojima raspolažu naše zdravstvene ustanove.

-Ovim humanim gestom iskazana je društvena odgovornost pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije u doprinosu povećanja zaliha sigurne krvi, čime će se pomoći ugroženim građanima kojima je ona potrebna, sa željom da se ovim primjerom vode svi građani koji su u mogućnosti da na ovaj način pomognu. Davanje krvi je inače višegodišnja tradicija u Upravi policije, a među dobrovoljnim davaocima krvi imamo i kolegu koji je više od 60 puta darovao krv za svoje sugrađane, saopštili su iz Uprave policije.

Pripadnici Centra bezbijednosti Bar podržali su organizovanu akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je realizovana u Opštoj bolnici Bar.

-Službenici policije u Baru u saradnji sa Centrom za transfuziju Opšte bolnice već godinama organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi. I prije tri mjeseca smo učestvovali u sličnoj akciji koju je organizovala IPA u hotelu “Montenegro” u Čanju- kazao je zamjenik načelnika stanice policije CB Bar Vladimir Baković.

Pripadnici Uprave policije i MUP-a ne učestvuju samo u organizovanim akcijama dobrovoljnog davanja krvi, već se kada je god to potrebno odazivaju i pozivima za hitno davanje krvi u pojedinačnim slučajevima.

Alen Hamzić, pripadnik Interventne jedinice, već godinama učestvuje u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

-Ja sam i aktivni davalac krvi. Radeći ovaj posao svakodnevno sam svjedok koliko davanje krvi može biti od pomoći i u određenom trenutku presudno uticati na spašavanje života- istakao je Hamzić.

Ivana Rudić je pripadnica Centra bezbijednosti dvije godine. Ističe da je “ova akcija u skladu sa onim što policajci rade svakog dana”.

-Naš poziv je sam po sebi human, pa nam nije nepoznata ni ova strana humanosti i pružanja pomoći. Krv dajem deveti put, a planiram da i ubuduće učestvujem u sličnim akcijama- kazala je Ivana Rudić.

Šef Službe za transfuziju krvi Dragan Radonjić, specijalista transfuzione medicine ukazuje da humana akcija pripadnika Centra bezbijednosti znači mnogo ne samo za Opštu bolnicu, nego i za sve građane Bara.

-Humani barski policajci već godinama daju krv. Danas će im se pridružiti i desetak kolega iz Ulcinja. Ovaj gest se ne može ni sa čim mjeriti. Osim toga što pomažu onima kojima je krv neophodna, dobro je i za davaoce, jer davanju krvi prethodi mini- pregled zdravlja. Poznato je da krv može donirati isključivo zdrav čovjek- objašnjava dr Radonjić.

Opšta bolnica u Baru je trenutno malo u deficitu sa nultom i A pozitivnom krvno grupom, jer su one najčešće, pa se time i najviše troše. Ipak, navodi šef Službe za transfuziju, još se nikada nije dogodilo da se operacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi odgodi zbog nedostatka krvi. On poručuje sugrađanima da daju krv, jer je to dobro za zdravlje, nije bolno, ne stvara zavisnost.

Dr Radonjić podsjeća da je Društvo dobrovoljnih davalaca krvi u Baru jedno od najbolje organizovanih i najbrojnih u državi.

Povodom Dana policije 02. Oktobra biće organizovan Dan otvorenih vrata tokom kojeg će građani od deset časova biti u prilici da dođu u Centar bezbijednosti Bar, obiđu prostorije, vide opremu i naoružanje koju pripadnici policije koriste.

{galerija}info/2017/9/policijakrv{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar