Predstavnici tri grada provincije Sišauan u posjeti Crnoj Gori

MAZOR OF BEIJING 2

Asocijacija prijateljstva sa inostranim zemljama provincije Sichuan, koju je predvodio njen predsjednik Zhao Ping, boravila je uzvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

U sastavu delegacije bili su predstavnici Grada Čengdu, koji je glavni grad provincije, Grada Suinin i grada Mianyang. Sičuanska Asocijacija prijateljstva nadležna je za bratimljenje gradova te provincije sa inostranstvom. Ovom prilikom potpisan je sporazum o saradnji između Žabljaka i Sunina, koji predstavlja dragulj Jugoistočnog dijela Tibeta i podnožje Himalaja, koji je takođe zaštićen od strane UNESCO-a. Predstavnici grada Suinin su boravili prvi put u Crnoj Gori imaju namjeru da sa nekim od gradova uspostave saradnju. Na inicijativu Asocijaciije crnogorsko kineskog Društva prijateljstva očekuju predlog.

Tokom boravka u Crnoj Gori gdje je jedan od domaćina bio Predsjednik Asocijacije crngorsko kineskog Društva prijateljstva, Samir Hadžić, imali su radni sastanak sa predsjednikom Opštine Budva Draganom Krapovićem, kojem su prisustvovali Predsjednik Skupštine Opštine Budva Đorđije Vujović, Poslanik u Državnom parlamentu Miomir Pejović, Direktorica Muzeja i Galerije Lucija Đurašković, i savjetnici sa turizam u Kabinetu gradonačelnika.

S obzirom da je Budva grad pobratim sa Sičuanskim gradom Zigong, ovom prilikom gostima su prdložena tri konkretna prijekta za saradnju koja treba da budu realizovana do prve polovine marta odnosno do sledeće turistiičke sezone. Prvi je Izložba Muzeja i Galerije Grada Budve u Sičuanskom muzeju, predstavljane turističkih potencijala Budve u segmentu rehabilitaconog turizma u Birpu za zdravstvo provincijske vlade, i politički razgovori u cilju definisanja saradnje na polju razvoja infrastruktire u Budvi. Treći je instalacije izložbe “Festivala svjetlosti” u Budvi za potrebe turistučke sezone, koji će biti jedan od najsavremenijih projekata ove kompanije u Evropi. Predsjdnik Asocjacje Samir Hadžić i Predsjdnik Opštine Budva Dragan Krapović, uručili su gostima počasno priznanje povodom 10 godina od osnivanja Asocijacje crngorsko kineskog Društva prijateljstva.

SA GRADONAČELNIKOM PEKINGA O BUDUĆOJ SARADNJI

Predsjednik crngorsko kineskog Društva prijateljstva razgovarao je u Podgorici tokom samita 16+1 Gradonačelnika Galvnih Gradova sa gradonačelnikom Pekinga Chenom Jiningom. Dogovorena je skora posjeta crnogorske delegacije Pekingu i centralnoj vladi ovog grada kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Pekinškom Asocjacijom prijateljstva sa inostranim zemljama. Gradonačelnik Pekinga se zahvalio predsjedniku Asocijacije na proaktivnom djelovanju u domenu civilne diplomatje i ravijanju prijateljskih odnosa u incijativi “The Belt And Road” za oblast “Peoples to Peoples Ceonectivity”, o čemu ga je tokom razgovora upoznao Ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Cui Dhiwei. “Upravo to je predmet našeg daljeg interesovanja i razvijanje sveobuhvatene razmjene između Pekinga i Crne Gore. Čuo sam da ste dobitnik priznanja počasni građanon Šangaja ali ne vidim razlog da nakon uspješnih rezultata dobijete to zvanje i od Pekinga.”

Hadžić se zahvalio na izazovu buduće saradnje i predložio da za početak krenemo sa projektima razmjene u oblasti kulture, sporta, nauke obrazovanja i studentske razmjene.

“Važno je da izgradmo povjerenje i budemo pouzdan partner, a to je jedino moguće ako naše dvije Asocijacije promovišu, uspostave i razvijaju prijateljstvo” zaključio je Hadžić.

{galerija}info/2017/9/samir{/galerija}

alegra unutrasnji

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

stara carsija

luka bar

AD Marina Logo

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar