FOTO: Svi izazovi sutomorskih čuvara plažе

spasioci na oprezu

Turisti na crnogorskom primorju uglavnom uopšte nisu upoznati sa propisima kojih se treba pridržavati na plažama, zbog čega spasioci i kad nije istaknuta “crvena zastavica” imaju pune ruke posla.

Piše: Alma LJUCA

Iako, na sreću, ove godine nije bilo nesreća na plažama, spasioci na plažama primorani su da svakodnevno intervenišu i upozoravaju kupače jer ima mnogo onih koji ne poštuju upozorenja poput istaknute “crvene zastavice”. Slična je situacija I sa drugim upozorenjima, poput onog da se ne smiju izlagati na suncu u periodu od 11 do 17 časova ili da trebaju izbjegavati stijene i klizav teren kako ne bi došlo do težih ozljeda...

Pored toga, “glavobolju” spasiocima stvaraju i djeca koja se svakodnevno gube po plaži. Zato,kako su nam ispričali spasioci Elvis Tiganj i Asmir Muratović, koje smo zatekli na plaži “Centar” koja jedina nosi “plavu zastavicu” na sutomorskoj rivijeri, oni su primorani da prate gotovo svaki pokret kupača.

Iako svakodnevno imamo intervencije koje se na svu sreću završavaju bez većih posljedica većina gostiju potcjenjuju talase, Nerijetko se desi da roditelji, nesvjesni opasnosti, šalju djecu u nemirno more. Svaki takav ulazak u more radi spasavanja je rizik i za nas. Zato nastojimo da takvih intervencija bude što manje i na vrijeme upozoravamo kupače - ističu ovi mladi momci naglašavajući da su strani turisti odgovorniji po tom pitanju za razliku od domaćih posjetioca plaže,

Kako kažu, oni se često oglušavaju na njihova upozorenja.

"Posebno to važi za omladinu koja potcjenjuje morske talase I često precjenjuje svoje sposobnosti. S obzirom da na sutomorskoj plaži vrlo često dolazi do strujnih promjena, kupači se u trenu mogu naći na udaru mora i onda nastaje problem”, objašnjavaju naši sagovornici koji već duži niz godina obavljaju ovaj veoma odgovoran i zahtjevan posao.

Muratović je spasilac već deset godina a Tiganj osam tako da imaju iskustva i sa kupačima ali i sa ćudima mora. Veliki je, kažu, broj ljudi koliko su života spasili ,ali ono što im je najbitnije je da se spasavanje uvijek završavalo srećno i po njih ali i po kupače .

Nedavno su među prvima bili u spasavanju skutera koje su talasi potopili i odvukli ih prema otvorenom moru i time pokazali svoju spremnost. Njihova sreća je, objašanjavaju, što su spasioci baš na plaži “Centar” na kojoj uglavnom borave stalni gosti koji su upoznati sa propisima I koje većinom poštuju.

Što se tiče ulaska u talase tu budu većina naših gostiju disciplinovani , slušaju naše upute i to nam olakšava posao. Međutim, skoro sličan rizik je i izlaganju na suncu kada je najače, to je malo teže jer pretežno svi oni dođu da se što više osunčaju. Poseban je rizik kod bolesnih osoba, tako da smo imali mnogo intervencija na ukazivanju prve pomoći. Nedavno smo imali napad epilepsije kod jednog našeg gosta koji nas nije ranije upoznao sa svojim zdrastvenim stanjem. Na svu sreću napad se desio kod tuša, tako da smo blagovremeno intervenisali , ali bi mnogo bilo teže da se to desilo u vodi”, priča Muratović .

Prema njegovom mišljenju mora se još puno raditi na podizanju svijesti kupača i odgovornosti koju snose za svoje ponašanje kojim ugrožavaju sebe ali i druge.

Dosta intervencija imaju u traženju izgubljene djece

Gotovo svakog dana se izgubi neko dijete i to nam je najveća „glavobolja“. Da li da ga tražimo u moru ili je samo dijete odlutalo na neku od drugih plaža. Onda nastaje i panika roditelja koju treba umiriti. Međutim,zahvaljujući dobroj saradnji sa spasiocima drugih plaža,brzo pronađemo dijete ,tako da je do sada svaka takva intervencija bila sa srećnim ishodom”, kaže Tiganj, i objašnjava da spasioci imaju odličnu preglednost i mogu zapaziti svaku moguću opasnost, iako često svojim upozorenjima ne žele da pokvare uživanje gost , već spremno i blagovremeno reaguju kada je za to potrebno.

Zakupac plaže siguran u svoje spasioce .

Plaža “Centar” je jedna od dvije plaže na barskoj rivijeri sa plavom zastavicom.Shodno pravilima ,ima dva spasioca. Zakupac ove plaže Pavle Ćeklić kaže da je zadovoljan profesinalizmom njegovih spasioca te da je zbog toga siguran u bezbijednost svojih gostiju .On objašnjava da je na svakih 50 metara dužine obale tokom mjeseca jula i avgusta neophodan po jedan spasilac,dok tokom maja, juna, septembra i oktobra je potrebno na svakih 100 metara. Zbog sigurnosti, međutim, njegovi spasioci su na položaju tokom svih ovih mjeseci .

Možda je takva odgovornost doprinijela da budemo prepoznatljivi i po sigurnosti svojih gostiju ne samo po njenoj uređenosti zbog koje smo I dobili najprestižnije priznanje “plavu zastavicu”. I Muratović i Tiganj su položili ispit spremnosti i kod mene kao I kod naših gostiju tako da možemo biti sigurni da će svaki naš gost biti bezbijedan I siguran”, sa zadovoljstvom ističe Ćeklić.

{galerija}info/2017/8/spasioci{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar