Saopštenje Sindikalne organizacije zaposlenih u Port of Adria

dokerii

Sve crne slutnje i strahovi radnika vezani za privatizaciju firme “Kontejnerski terminal i generalni tereti”, su se, na našu žalost, obistinile.

Pošast globalizma i neoliberalizma, ovih dana, zadaje završni udarac u urušavanju nekadašnjeg barskog giganta Luke Bar. Segmentacija i privatizacija dijela nekadašnje zajedničke Luke je klasičan primjer kako se pod plaštom privatizacionog procesa, uz pomoć korumpirane administracije, uništavaju uspješne kompanije, predaju se u ruke svjetskim tajkunima a radnici pretvaraju u robove. Jučerašnji pokušaj otpuštanja 19 naših kolega jeste završna faza ovog procesa.
Po principu štapa i šargarepe naše kolege koje su proglašene tehnološkim viškom, dobile su ponudu da dobrovoljno napuste kompaniju uz stimulativnu otpremninu od cca 12.000 € ! Da li može parama da se kupi želja da se kraj radne karijere i penzija dočekaju u firmi u kojoj si proveo čitav svoj radni vijek? Kolko to košta?
Zašto državni i lokalni organi ne reaguju na činjenicu da će ovim potezom ostati bez osnovnih sredstava za život 19 porodica tj. da će Opština Bar dobiti 90 - tak novih socijalnih slučajeva. Šta je sa javnim mnenjem? Zašto se više piše u medijima o spašavanju jedne morske kornjače nego o otpuštanju (za sada) 19 radnika AD Port of Adra ili 30 kolega iz Vojske CG? Zašto se više društvene enrgije troši na brigu o psima ( kojih nažalost u Baru ima više nego radnika) nego o radničkim pravima?
Na kraju poručujemo da će Sindikalna organizacije zaposlenih POA zajedno sa kolegama iz drugog sindikata i prdstavnicima USSCG, a u cilju zaštite prava radnika, preduzeti niz sinhronizovanih aktivnosti ( po potrebi i organizovanje generalnog štrajka) kako bi poslodavac poništio odluku o otpuštanju 19 naših kolega i pristao na potpisivanje novog Kolektivnog ugovora sa kojim bi prava radnika bila osigurana u narednom period,stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik SOZ AD Port of Adria Luka Klisić.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar