Održan okrugli sto: „Istorijat i razvoj Mrkojevića – valorizacija kulturno-istorijskih spomenika“

sa skupa 2

U okviru projekta „Dani Mrkojevića“,u hotelu „Kalamper“ na Velikom Pijesku održan je okrugli sto pod nazivom „Istorijat i razvoj Mrkojevića – valorizacija kulturno-istorijskih spomenika“, pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimana Crne Gore, uz finansijsku podršku Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava.

Učesnici ovog skupa bili su, s pripremljenim predavanjima i referatima, eminentni naučni i javni radnici: Alen Pelinković, Sabrija Vulić, Petra Zdravković, Mahmut Metanović, Goran Pajović, Ivan Jovović, Milan Šćekić, Željko Milović i Osman Grgurević. U diskusijama su učestvovali i Dževdet Pepić i Suljo Šabović.

Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore, kazao je da bi ovaj skup trebao da bude „inicijalna kapsla za početak jedne sasvim nove priče“, ali i potencirao kako mu je žao „što niko iz Opštine Bar i institucija opštine nije prisustvovao skupu, iako su bili pozvani“.

Za očekivati je da će predmetna tematika otvoriti neke nove naučne horizonte kada je u pitanju istorijat i prošlost Mrkojevića, s obzirom da je do sada, u interpretaciji njihovog istorijata bila prisutna narodna tradicija, što je otvaralo prostor za nekritičko sagledavanje prošlosti.

Željko Milović, novinar i publicista, govoreći o mikrolokalitetima u Mrkojevićima kao čuvarima kulture i baštine, naglasio kako je taj kraj pun objekata koji svojom “specifičnošću, upotrebnim, društvenim, magijskim, religioznim značenjem čine duh mjesta kvalitativno drugačijim od ostalih“, te da „zaslužuju da se valorizuju za opštu dobit“.

Osnovna škola Mrkojevići je jedina ustanova koja na ovom prostoru djeluje 132 godine, od 1885, a za Mrkojeviće nije bila samo mjesto gdje se stiče znanje, već i ostala mjesto okupljanja, razvoja kreativnih ideja, spona tradicije i savremenosti, hram nauke oplemenjen ljudskim dobročinstvom.

Predstavnica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, arheolog Petra Zdravković je, rasvjetljavajući pitanje nadležnosti zaštite kulturnih dobara koji još uvijek ne uživaju zakonsku zaštitu kakvi su brojni u Mrkojevićima, kazala da postoji veliki nedostatak međuinstitucionalne saradnje između lokalne vlasti i državnih organa, pri čemu je jako bitno da se ta komunikacija poboljša i da lokalne institucije, kao što su Muzej i Kulturni centar preuzmu dio odgovornosti.

Zaključci diskusije učesnika okruglog stola odnose se na par konkretnih prijedloga: da se pokrene procedura kako bi mrkovski dijalekt dobio status nematerijalnog kulturnog dobra i prijedlog oživljavanja muške nošnje u Mrkojevićima koja je nestala tokom vremena. Osim toga, kaže se, neophodno je da se pokrene inicijativa za zaštitu škole u Mrkojevićima i da se hitno obezbijedi zaštita tuluma, kao posebne vrste grobnih humki u ovom području.

Organizator, Alen Pelinković, na kraju skupa je istakao nadu da će „ovakvi projekti i skupovi doprijeti do nadležnih institucija, prije svega Opštine Bar kako bi se na pravi način valorizovalo bogatstvo ovog kraja“a naredni okrugli sto, pod nazivom „Ekonomski potencijali Mrkojevića“ se održava u narednu subotu, 15. jula.

{galerija}info/2017/7/danimrkojevica{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar