Pet crnogorskih proizvođača hrane na tržištu EU

specijal

Na tržištu evropske unije moći će se kupiti prehrambeni proizvodi pet crnogorskih proizvođača. Nadležno tijela Evropske komisije donijelo je 26.juna odluku o dodjeli EU izvoznih brojeva proizvođačima hrane iz Crne Gore.

Piše: Biljana Dabić

Proizvođači čiji su objekti ovom odlukom Evropske komisije, stavljeni na listu odobrenih objekata za izvoz na EU tržište koje broji 500 miliona potrošača su dvije klanice- “Mesopromet” i “Goranović”, tri mesne industrije- “Goranović”, “Mesopromet” i “Gradina Company” i dvije farme za proizvodnju
jaja- “Rebra Comerce” i “Alkoset”.

Dobijeni EU izvozni brojevi predstavljaju garanciju kvaliteta i bezbjednosti hrane ne samo za izvoz u zemlje EU, već i značajnu garanciju i konkurentsku prednost za izvoz kako u zemljama regiona, tako i širom svijeta. Danas obilježavamo nove iskorake crnogorske poljoprivrede u daljem unapređenju standard kvaliteta i bezbjednosti hrane i daljem usaglašavanju sa evropskim standardima Evropske unije, kazao je potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović novinarima na Graničnom inspekcijskom mjestu u Luci Bar.

To je skup aktivnosti nadležnih institucija u pravcu izgradnje integrisanog sistema bezbjednosti hrane u svim fazama- “od njive do trpeze”.

“U tom pravcu napravljeni su značajni iskoraci” zakonska regulative je usklađena sa EU zakonodavstvom, unaprijeđen je sistem zaštite životinja, uspostavljen monitoring rezidua farmakoloških supstanci u hrani životinjskog porijekla, unaprijeđen način uzgoja životinja, izgrađene su, opremljene i akreditovane laboratorije, unaprijeđeni administartivni kapaciteti”, objasnio je Simović.

Govoreći o naporima koje su tokom procesa usaglašavanja sa evropskim standardima ulagali proizvođači hrane, Simović je podvukao da su oni podrazumijevali i usvajanje novih tehnologija i znanja.

Ministar Simović je saopštio i da je pokrenuta procedura za stavljanje crnogorskih proizvođača sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka na EU listu izvoznika.

“Očekujemo da će ova procedura Evropske komisije biti završena tokom narednih tri- četiri mjeseca. Siguran sam da je to dobar motiv za sve koji se tom proizvodnjom bave” kazao je Simović. Kompanija “Goranović” je dobila dva izvozna broja- za finalni proizvod i za konzumno meso.

“Značajno je što osim plasmana na tržište EU imamo mogućnost izvoza i na ex-Ju tržište, gdje su navike potrošača slične, a otvorena je i mogućnsost generisanja aktivnosti prema primarnom sektoru. Plan je da detektujemo koji su segmenti stočarske proizvodnje i proizvoda od mesa interesantni tržištu EU u ovom trenutku koji je veoma dobar za crnogorsku agroindustriju i poljoprivredu Crne Gore, a time i našu kompaniju” kaže vlasnik “Goranovića” Đorđije Goranović.

On vjeruje da problema neće biti ni u pogledu plasmana. U toku su pregovori sa kompanijama iz Hrvatske, Slovenije, ali i sa kompanijama iz Austrije i Nemačke zainteresovanim za uvoz jagnjetine i konzumnog mesa iz Crne Gore.
Vlasnik kompanije “Franca” Hilmo Franca kaže da je ovo veliki dan za kompaniju “Franca”.

“U saradnji sa Ministarstvom, Upravom veterine i zaposlenima u kompaniji uspjeli smo da ostvarimo veliki uspjeh. Očekujemo bolje pozicioniranje kompanije i nadamo se da ćemo ostvariti brojne benefite- veću primarnu proizvodnju, veći obim prerade, a očekujem i da će i radnici biti zadovoljniji. Imamo obavezu da usavršavamo svoje objekte i tehnološke procese proizvodnje”, kazao je Franca.

I Džemal Škrijelj iz rožajske kompanije “Gradina” koja se bavi proizvodnjom i plasmanom 60- tak proizvoda iz grupe trajnih i polutrajnih mesnih prerađevina vjeruje da će ti proizvodi pronaći kupce na zahtjevnom evropskom tržištu. Kompanija “Alkoset” iz Herceg Novog sa područnom jedinicom u Nikšiću bavi se proizvodnjom konzumnih jaja.

“Naša farma je jedna od najsavremenijih u regionu, pa mislim da ćemo uspješno konkurisati i na evropskom tržištu” kazao je Radovan Jovović.

Potpredsednik Simović se sastao sa predsednikom opštine dr Zoranom Srzentićem i predstavnicima udruženja maslinara, ribara i pčelara.

BEZBJEDNOST HRANE

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ustupio je na korišćenje objekat Gnaničnog inspekcijskog mesta inpekcijskim službama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Objekat za uzorkovanje i kontrolu hrane biljnog i životinjskog porijekla sagrađen je u okviru projekta MIDAS, koji Ministarstvo poljoprivrede ruralnog razvoja implementira sa Svjetskom bankom.
Specifičan po strukturi namjeni objekat je sagrađen u skladu sa visokim standardima- sadrži specijalne pristupne rampe, komore sa raznim nivoima klimatizacije...

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar