SO: Usvojen Predlog Završnog računa Budžeta Opštine

so 29 06 17 8

Nakon višesatne rasprave odbornici lokalnog parlamenta u Baru su većinom glasova (19 za, 8 protiv) usvojili Predlog Završnog računa Budžeta Opštine Bar za 2016. godinu.

Izvjestilac mr Zarija Franović, sekretar za finansije, kazao je da je budžet Opštine Bar za 2016. godinu procijenjen na iznos od 14.645.000 eura, od čega se na tekući budžet odnosi 11.760.000, a na kapitalni 2.885.000.

- U 2016. godini primici Budžeta Opštine ostvareni su u iznosu od 14.214.239, ili sa 97,06 odsto u odnosu na planirane. Tekući budžet ostvaren je u iznosu od 11.499.397, ili sa 97,78 odsto, a kapitalni u iznosu od 2.714.842, ili sa 94,10 odsto u odnosu na plan. U strukturi prihoda budžeta, tekući budžet učestvuje sa 80,90 odsto, a kapitalni sa 19,10 odsto - kazao je Franović, naglasivši da je budžet Opštine Bar u 2016. godini ostvario višak prihoda u iznosu od 1.275.849 eura, koji se prenosi u 2017. godinu, i predstavlja prihod budžeta Opštine Bar za 2017. godinu.

Vido Dabanović, sekretar za imovinu, zastupanje i investicije, je izvijestio o kapitalnom budžetu.

- Završni budžet je bio investicioni i razvojni, i vodio je ka poboljšanju života građana na području opštine Bar - kazao je Dabanović.
Odbornik Savo Vujošević (Demos) kaže da se odbornici kolalicije na vlasti pozivaju na zakon, a da to nije tako.

- U budžetu vidimo da su finasije u totalnom kolapsu. Smiješno je da ovaj izvještaj brani Zarija Franović, koji je skoro postavljen za sekretara, a nije bio sekretar u 2016. godini. Svi budžeti su do sada kasnili, a od 2013. godine imamo rebalanse, što govori kakva je situacija u opštini - kaže on.
Za mr Nadu Marstjepović (URA), u pitanju je neracionalno i nedomaćinsko ponašanje i pristup.

- Mene interesuje ko je i zašto trošio sredstva suprotno zakonu. Koliko je ukupan dug ove opštine - pitala je ona.

Prema riječima Milenka Cebalovića (SNP), za ovaj budžet se ne može reći da je investicioni i razvojni.

Osmana Subašića (SDP) je interesovalo koji su planovi kada je u pitanju presuda oko Maljevika.

- Što se tiče presude suda za Maljevik, znam da je pravno dobro sve odrađeno, ali me interesuje ima li mjesta da se ta presuda izvrši. Što se tiče presude koja je izvršena "Putu Bar", red je da ne samo odbornici, nego i građani, saznaju koliko je po toj presudi Opština uplatila sredstava, i da li su ti radovi izvedeni ili ne. To je vrlo bitno. Ako je plaćen 1 euro ili milion i 300.000 eura to treba da se zna - kazao je on.

Odgovarajući na pitanje u odnosu na zemljište na Maljeviku, Dabanović je kazao da Opština ne krije ništa u ovom predmetu.

- Na presudu suda u Baru uložili smo žalbu jer smatramo da je ta presuda neustavna. Imamo situaciju da sudija pojedinac donosi dosta puta upitne odluke u ovim predmetima - kaže on, objašnjavajući da što se tiče presude Privrednog suda u odnosu na presudu u korist "Puta Bar", sada je predmet na Ustavnom sudu.

- Uložili smo žalbu jer smatramo da nije bilo pravičnog suđenja. Imali smo slučajeva gdje je zaštitnik Opštine tražio izuzeće pojedinih sudija u sudskom procesu - kaže Dabanović.

 

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar