U Islamskom centru održan Bajramski prijem

llll

Medžlis Islamske zajednice Bar priredio je u Islamskom kulturnom centru (IKC) u džamiji Selimija tradicionalni svečani prijem povodom ramazanskog Bajrama.

Piše: Anto Baković

„Sa ovog časnog mjesta pozivam sve, bez obzira na konfesiju, da zajednički uspostavimo međureligijski dijalog i intenzivno unaprjeđujemo suživot svih vjerskih zajednica. Pokažimo da naši vjerski objekti nisu mjesto dijeljenja, već sakupljanja i spajanja, što i ovaj skup dokazuje. Svim muslimanima želim da Bajram provedu u miru, zdravlju i zadovoljstvu sa porodicama i prijateljima, a našim prijateljima drugih konfesija želim sve najljepše i ličnu i porodičnu sreću.
Islamska zajednica u Baru nastoji da spaja i učvršćuje zajedništvo u našem gradu na svim poljima života, na razvoju zajednice, uz očuvanje tradcionalnih vrijednosti islama,u za sve otvorenom Baru ,a rad na zajedničkog napretka svih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnost", kazao je Predsjednik Medžlisa Ćazim Alković pozdravljajući sve prisutne .

Bajram treba da protekne u znaku ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja.Alah nas poziva da živimo u miru, da budemo sigurni u državi gdje živimo i da ne činimo nered u zemlji. Uvijek je najbolji put razgovor, jer razgovorom možemo rješavati svaki problem. Bajramski dani su dani ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja, što trebamo iskazivati prema svima - i našoj braći po vjeri, i komšijama, i našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima"istakao je u svom obraćanju skupu Predsjednik Sabora Islamske zajednice Crne Gore i glavni imam barski Muidin ef. Milaimi .

Prijemu je prisustvovao i Nadbiskup barski monsinjor Rok Đon Lešaj sa don Simom Ljuljićem, a glavni imam barski prenio pozdrave protojereja barskog oca Slobodana Zekovića koji je opravdano odsutan.

Medju zvanicama su bili predsjednik Opštine Bar dr.Zoran Srzentić koji se prigodno obratio skupu i vjernicima čestitao Bajram , predsjednik SO Bar Radomir Novaković Cakan, potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predstavnici Medžlisa I predstavnici javnog i privrednog života grada.

Po dobrom običaju za veliki islamski praznik Bajram domaćin je pripremio tradicionalnu posluženje kolača i peciva uz hladne sokove.

Program je vodio imam džamije u Podgradu Emil Škrijelj.

{galerija}info/2017/6/prijem{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar