Ginekološko odjeljenje – ponos barske bolnice

dr keccaj 4

Opšta bolnica u Baru prepoznata je širom Crne Gore po sjajnom timu ginekologa zbog čega je sve više trudnica iz drugih gradova koje se odlučuju na porođaj u našem gradu, kao i žena koje dolaze na liječenje i operativne ginekološke zahvate u Bar.

Iza sjajnih rezultata ginekološko-akušerskog odjeljenja barske bolnice stoji tim vrsnih ljekara koji u svojstvu načelnika predvodi već 12 godina primarius dr Vesna Đokvučić, koju u njenom rodnom gradu svi znaju po nadimku Keca.

Iako izgledom ne odaje strogoću, ova šarmantna dama uvela je na odjeljenju vojničku disciplinu i malo je žena u našem gradu koje bar jednom nisu doživjele tajac koji zavlada kada sestre daju signal da doktorka Keca stiže u vizitu. Radna strogoća po kojoj je nadaleko poznata nije smanjila broj pacijenata koji čekaju na pregled ili operaciju kod doktorke Kece. Naprotiv. Glas vrhunskog dijagnostičara i operatera koji je prati dodatno je uticao na povećane gužve na ginekološko-akušerskom odjeljenju barske bolnice. Posao je posao, red se zna, privatno je drugačije. Vedra, nasmijana i iznad svega po\rtvovana, dobra i veliki prijatelj.

Posao ginekologa je težak i odgovoran, možda ću zvučati pretenciozno ali tako mislim - najljepši i najteži posao u medicine”, počinje razgovor za Jedro doktorka Keca.

Na našu opasku da je ginekološko-akušersko odjeljenje postalo svojevrsni simbol napretka i razvoja barske bolnice, doktorka uzvraća pohvalama na račun svojih prethodnika i kolega.

Za napredak su zaslužni dr Žarko Ivanović i Marija Mijović koje sam naslijedila na mjestu načelnika odjeljenja. Oni su doajeni crnogorske ginekologije. Na odjeljenju danas imamo šest ginekologa, i ono što nas odlikuje je odlična kolegijalna atmosfera. Dakle, ne samo profesionalna koja je na izuzetnom nivou, već i drugarska što nam daje timski kvalitet na što smo veoma ponosni”, objašnjava ona.

Kao poseban kvalitet ginekološko-akušerskog odjeljenja baske bolnice doktorka Đokvučić ističe kontinuirano specijalističko dežurstvo.

To ističem kao poseban kvalitet jer, odkako je dr Srzentić u svojstvu direktora bolnice prije 12 godina uveo kontinuirano specijalističko dežurstvo, ginekolog je u svakom trenutku u bolnici. To znači da smo na usluzi svakoj ženi kojoj treba pomoć 24 sata 365 dana godišnje. Ranije smo bili organizovani kroz pripravnost. Ovako, u svakom trenutku imamo dva ginekologa na raspolaganju i van radnog vremena. S ovim poslom nemate privatni život ali kada ga volite naučit da se nosite s time”, kaže doktorka iza čijih se vedrih očiju i lijepog lica skriva 26 godina specijalističkog ljekarskog rada i hiljada hiruških intervencija i porođaja... Na ginekološko-akušerskom odjeljenju ima 38 bolničkih postelja. Prošle godine tu je obavljeno 730 porođaja a ljekari sa ovog odjeljenja obavili su 350 operacija! To je puno za bolnicu sekundarnog nivoa, mada smo mi zapravo regionalnog nivoa jer pokrivamo područje od Budve do Ulcinja, na kome živi 80,000 ljudi", kaže dr Đokvučić.

Ona dodaje da je iskorišćenost kapaciteta na ginekološko-akušerskom odjeljenju Opšte bolnice u Baru 80 odsto, prosječna dužina liječenja 5,6 dana što su evropski standardi. Ovo odjeljenje poznato je i po tome što se sa njega ne šalje mnogo pacijenata u Kliničko bolnicki centar Crne Gore u Podgorici.

"Trudimo se da jako mali broj pacijenata pošaljemo, i po tome smo poznati. Praktično, sve procedure koje se rade u KBC-u rade se i kod nas”, objašnjava doktorka Vesna.

Na opasku da je odjeljenje kojim rukovodi jedinstveno i po tome što na njemu nema liste čekanja, doktorka Keca objašnjava:

Svaki ljekar ima svoj dan kada radi u ambulanti, kolposkopskoj i dvije sa ultrazvukom koji su starije generacije. Novi ultrazvučni aparat bi nam dobro došao ali onaj ko zna da radi zna i na starijim. Kad je riječ o čekanju, ponekad se desi da nas pacijenti čekaju. Konkretno mene, jer dosta radim operative, imam I obaveze dodatne kao načelnik... Ali se trudimo da svi koji dođu budu pregledani. Nekada zbog toga ostanem i do 17 sati ali nikoga ne vratim. To odgovorno tvrdim, ne samo za sebe već i sve kolege na odjeljenju. Na uštrb svog vremena pregledamo sve pacijente“.

Poseban osvrt dr.Djokvucic ima na Citološku ambulantu.

Služba koja je veoma velika i koja godišnje ima preko 3000 pregleda je jako bitna u otkrivanju i prevenciji raka grlića materice. Na njenom čelu je doktorka Sonja Srzentić koja je jedan od vodećih dijagnostičara u zemlji“.

Dr Đokvučić naglašava da je veoma bitno da se jednom godišnje dođe na pregled i da se odradi papanikolau i kolposkopija.

To je potpuno bezbolna optička metoda gdje se posebnim mikroskopom koji uvećava 10-30 puta gledaju promjene na grlicu materice. Grlić je dostupan pregledu i prosto je nedopustivo da žena u 21. vijeku dobije invazivni karcinom grlica materice“, objašnjava načelnica ginekološko akušerskog odjeljenja barske bolnice i na kraju razgovora poručuje: "Da ponovim jos jednom: papanikolau, kolposkopija i ciljana biopsija SPASAVA GLAVU ŽENE! ", zaključuje načelnica ginekološko-akušerksog odjeljenja Opšte bolnice u Baru.

{galerija}info/2017/6/keca{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar