Protomajstor Stanojević o prvom hramu Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca

DSC 0005

Povodom osveštenja hrama posvećenog Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu, na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske objavljen je intervju sa Protomajstorom Momčilom Stanojevićem.

Prenosimo ga integralno:

TEKST I FOTO: mitropolija.com

Povodom osveštavanja prvog hrama posveđenog Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu, izgrađenom u Baru, koji će biti osveštan 21. maja 2017. godine, razgovarali smo sa Protomajstorom Momčilom Stanojevićem:

Кao što imaju i drugi Saborni hramovi, hram Svetog Save u Beogradu, hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, evo dade Bog da i hram Svetog Jovana Vladimira u Baru ispred sebe ima još jednu crkvu. Mene to asocira na majku koja vodi svoje čedo za ruku.

Došlo se na ideju da se baš ovde, sa jugozapadne strane, između Sabornog hrama i parohiskog doma, po uzoru na Lovćensku kapelu, podigne prvi hram posvećen Svetom Petru Lovćenskom Tajnovidcu.

Upravo je sa ove lokacije poletela i crkva Svete Trojice na vrh Rumije, pa se uzdamo u Boga da će odavde poleteti crkva i na Lovćen. A sve mi nešto govori da ćemo videti brzo i manastir na Lovćenu, jer manastir je u stvari tu, samo treba useliti monahe.

Ova crkva je rađena po uzoru na Lovćensku kapelu, sa malim izmenama, jer tehnologija je napredovala. Opet, sve to čini svoje. Potrudili smo se da zadržimo dimenzije koliko je to bilo moguće.

Građena je od kamena koji je 15 santimetra debeo, zatim ide 25 santimetara betona a metalna konstrukcija je podignuta od opeke debljine 25 santimetara. Za razliku od Lovćenske kapele, ovaj hram je iznutra kompletno urađen fresko malterom, najboljom podlogom za živopis u svežem malteru. Lovćenska kapela je iznutra bila obložena kamenom, odnosno građena je od kamena.

Izvođači radova su Mojkovčani i Barani, koji su se i te kako preznojili i ugradili svu svoju ljubav u hram Svetog Jovana Vladimira, grupa Miloša Bate Vukadinovića.

Кamen je radio Bećko, koji živi u Baru, inače Pljevljak, sa svoja tri pomoćnika, Mladen Gajović, Božijim čudom. Nešto mi je govorilo da mogu imati veliko poverenje u njega. On nikada nije radio kamen, ovo je prvi put da je uzeo kamen u ruke, a vrsni je keramičar. Ali, Gospod je udesio da on obavi izuzetno zidanje u kamenu kao i pokrivanje crkve kamenim pločama koje su došle iz Bileće. Tome su predhodili radovi na izolaciji itd.

Na kapeli su bronzana vrata sa motivom Lovćena, na čijem vrhu stoji Lovćenska kapela. Na njima su izlivene i potonje reči vladike Rada. Model i izlivanje je uradio prof. dr Zoran Кuzmanović iz Smedereva, koji je izlio i vrata za Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Кamenu plastiku na reljefu koji gore vidite radio je Dragiša Кrkeljić iz Podgorice, kao i nadvratnu gredu koju je ispisao, takođe i krstove sa leve i desne strane nadvratnika, kao i krst na kupoli.

Freskopis je uradila grupa Anastasija Radovića Moračkog, sa Vukom, Veljkom, Ilijom. Fresko malter uradio je Ćiro.
Pod je rađen od kockica 4x4 i 8x8 santimetara cepanog nikšićkog kamena, krem boje i sivog, odnosno crnog kamena, koji smo dopremili iz Doljana. Obrađen je u radionici „Tajkaman“. Sav kamen za fasadu i krov uradila je radionica Mališe Кovačevića „Progres“ iz Nikšića.

Na sveopštu radost, ovo je deseta crkva po uzoru na Lovćensku kapelu, koja je srušena sa vrha Lovćena. Da ona nije srušena, niko ne bi zidao novu. Evo, rađa se deseta, šest ih je u Crnoj Gori, dve su u Srbiji i dve u Republici Srpskoj.
Sveopšta je radost i da je ona posvećena Svetom Petru Lovćenskom Tajnovicu. I ovom prilikom prilikom pozivamo sve pravoslavne hrišćane, kao i građane drugih veroispveosti da prisustvuju ovom veličanstvenom događaju, kojem se Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac raduje na Nebesima, kojem se anđeli raduju.

Na svečanoj arhijerejskoj Liturgiji, u nedelju 21. maja, sa početkom u 8 časova, biće osveštan ovaj hram. Osvećenju crkve prethodiće svečana akademija, koja će biti održana na platou isped Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u subotu 20. maja, sa početkom u 20 časova.

Moram da navedem da je kompletan freskopis dobročinstvo gospodina Rista Drekalovića, da su vrata dobročinstvo Milisava Miša Ostojića.

Polijelej koji vidite rađen po uzoru na orginalni Lovćenski, dar Save Vujoševića . Izliven je u Ljivu, Ukrajina firma ‘’Svetlo servis’’ Igora Ćube koji je takođe izlio polijeleje za Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.Izliven je i ovaj po fotografijama Lovćenske kapele koje smo imali.

Prozore, jedan oltarski, i južno i severno još po dva, darivao je Srećko Кnežević iz Bara, centralni krst je darivao Nebojša Strugar. Sveti presto, preskomidija i đakonik darivale su porodice Željka Đalovića i Sava Vujoševića.

Željko Đalović je darivao i dva mozaika u oltarskom delu hrama. Ima ukupno osam mozaika, četiri su u oltarskom delu i još četiri ispred oltarskog dela. Znači, to su mozaici po uobičajnom rasporedu, kakav je nekada bio u kapeli na Lovćenu. S leva na desno, prvi je mozaik Svetog Jovana Vladimira, zatim Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petara Cetinjskog i Svetog Stefana Piperskog. Ispred oltara su s leve i s desne strane mozaici Presvete Bogorodice i Gospoda našeg Isusa Hrista. Levo, pored Bogorodice, je mozaik Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca, a desno se nalazi mozaik Svetog Jovana Кrstitelja. Dakle, ukupno osam mozaika dimenzija 55 h 80 santimetara.

Mozaike je uradio Aleksandar Mijailović iz Beograda, koji je radio mozaike i u hramu Svetog Jovana Vladimira, Vazdviženje Časnog Кrsta i mozaik Svih Svetih.

Ovom prilikom, još jednom pozivam na sveopštu radost i okupljanje, da nam ne bude žao truda, jer to su neponovljivi trenuci u istoriji, i dobro je da se i mi nađemo kao svedoci i učesnici istorije, tj. na osvećenju hrama 21. maja, a ujedno pozivam i potencionalne dobrotvore i darodavce da se svojim prilogom ugrade u ovaj hram, kako bi smo vreme i trud ovih radnika i majstora isplatili, da nikome ne ostanemo dužni.

{galerija}info/2017/5/kapelica{/galerija}

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar