Oko 400.000 eura bačeno zbog odlaganja gradnje azila za pse!

pres CAKANA o zazilu danas 1

Od 2014. do 18. aprila ove godine, na opštini Bar zabilježeno je 548 ujeda pasa lutalica. Grad i državu to je koštalo samo za medicinsko zbrinjavanje građana koji su pretpjeli ujed gotovo 330,000 eura a za sudske troškove i obeštećena preko 60,000 eura!

Ove nevjerovatne podatke otrkio je danas na konferenciji za medije predsjednik Skupštine Opštine Bar Radomir Novaković potkepljujući ih zvaničnim dokumentima dobijenim od Doma zdravlja i Osnovog suda u Baru i nadležnih opštinskih službi.

„Na poslednjoj sjednici Skupštine Opštine jedan odbornik podsjetio je na još uvijek neriješen problema nepostojećeg azila za pse i moje obećanje kada sam preuzimao funkciju predsjednika gradskog parlamenta da ću se ovim pitanjem posebno pozabaviti. Interesovanje povodom još uvijek neriješenog pitanja azila za pse, u kontinuitetu pokazuju i moje prijateljice iz nevladinog sektora, koje su ovdje sa mnom, a koje su minulih godina bile posebno angažovane kako bi problem velikog broja pasa na ulici bio riješen na dostojanstven i primjeren način. Podsjećam ovom prilikom i na našu zajedničku akciju februara prošle godine kada smo prikupili preko 2,500 potpisa građana Bara, kako bi se konačno realizovala davno donešena odluka o gradnji azila. U želji da pokrenem stvari sa mrtve tačke, minulih dana, nedjelja i mjeseci, prikupljao sam informacije koje će, ubijeđen sam, promijeniti odnos prema ovom problemu čak i onih koji su ga marginalizovali i tretirali ga kao drugorazredno pitanje. Podaci koje ću vam saopštiti, a svi su dokumentovani i potvrđeni sa zvaničnih adresa, šokantni su i, nadam se, biće poslednja opomena nadležnima da problem azila odmah riješe“, rekao je na konferenciji za medije Novaković.

On je objasnio da je samo na osnovu dostupnih podataka koje je prikupio došao do informaije da neriješeno pitanje azila za pse lutalice, indirektno, košta grad oko 250.000 eura.

„Cijena azila je, prema nekim grubim računicama oko 40,000 eura, što znači da je minule tri i po godine zbog neažurnosti i odlaganja rešavanja ovog problema plaćena najmanje 25 puta skuplja cijena od one koja bi bila da smo odmah pristupili izgradnji azila. Naime, podaci dobijeni od našeg Doma zdravlja, pokazuju da je od 2014. godine do 18.aprila ove, zbrinuto 548 pacijenata koje je ujeo pas. Cijena zbrinjavanja svakog pacijenta pojedinačno iznosi oko 600 eura, koliko koštaju vakcine protiv bjesnila i tetanusa a koje se, prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti ne naplaćuju od pacijenata. To, u prevodu, znači da je samo na ovu stavku, potrošeno oko 330,000 eura za ove nepune 3,5 godine“, rekao je Novaković.

On je dodao da je na Osnovnom sudu u Baru pokrenuto je od 2014. godine do danas 69 predmeta, od kojih je do sada riješeno 56.

„Uvidom u presude u ovim predmetima, vidljivo je da grad plaća u prosjeku oko 1,200 eura po jednom slučaju, jer obeštećenje licu koje je pretpjelo ujed psa iznosi od 400do 800 eura za pretpljeni strah i fizički bol, dok parnični troškovi iznose u prosjeku oko 500 eura. Ovo navodim ugrubo, a radi ilustracije, a prilažem izvještaj o predmetima za naknadu nematerijalne štete po osnovu ujeda pasa lutalica, koji pokazuje nevjerovatne informacije“, dodao je Novaković.

Predsjednik barskog parlamenta je istakao da je pravo obeštećenja na sudu zatražilo praktično samo deset odsto građana koji su od 2014. godine pretpjeli ujed pasalutalica.

„S obzirom da svaki građanin, u slučaju ujeda psa lutalice, ima ista prava, mogli bi da izvedemo i ovakvu kalkulaciju: Kada bi svi koj su pretpjeli ujed pasa, a takvih ima i među zaposlenim u Opštini, tražili na sudu nadoknadu za pretpljeni bol i strah, i kada bi se tome dodali troškovi suđenja, grad bi ovaj problem samo po ovoj stavki koštao preko pola miliona eura. Ako analiziramo izložene statisičke podatke, dolazimo do računice da je godišnji prosjek ujeda pasa lutalica u Baru oko 170. Kada bi sabrali cijenu medicinske usluge koja se pruža svakom pacijentu nakon ujeda psa (600 eura), i eventualne troškova nadoknade za pretpljeni bol i strah, grad bi po ovoj osnovi morao da izdvaja godišnje oko 250,000 eura!  A, podsjećam, petina ove cifre je dovoljna da bi se izgradio jedan azil“, rekao je Novaković uz opasku da grad sa problemom odlaganja azila za pse lutalice i konstantnog dovođenja pasa iz drugih gradova na teritoriju barske opštine kuburi duže od decenije.

„Za kraj, da pomenem i to da smo upravo ovih dana suočeni ponovo sa velikim brojem pasa lutalica na ulicama Bara, da se incidenti dešavaju najčešće kada se oni kreću u čoporu, i da problem imamo uoči turističke sezone“, zaključio je Novaković.

{galerija}info/2017/4/azil{/galerija}

Emporio dugi

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar