NASLOVNA OVA ARTTTTT JE 1

U građanskim inicijativama i aktivnostima volonteri i volonterke predstavljaju upravo ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju lokalnoj zajednice i sveukupnom društvu  u kojem egzistiraju.

Piše: Anto Baković

Volontiranje u najširem smislu se definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Ova aktivnost se javlja u raznim oblicima, i dio istorije gotovo svake civilizacije. I kako počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje sa lokalnim, zavrijeđuje posebnu pažnju. Pažnju koja pravilno usmjerena, može dovesti do širenja pozitivnih ideja .

Društvo maslinara Bar je nedavno u  saradnji sa društvom za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine područja Starog Bara – “CIVITAS” organizovalo čišćenje i uređenje atraktivne pješačke staze od akvadukta  niz Kašćel istočnom padinom Starog grada uz rijeka sve do Kajnaka odnosno “ Makine Salakovića” u Podgradu.

 Odziv građana-volontera iz Bara je bio odličan. Na akciju su došli poljoprivrednici, maslinari, doktori, pravnici, imam Omerbašića džamije, čak i Baranin koji živi u Čikagu  a bila je i jedna dama, Baranka Tanja Sekulić  kojoj su organizatori posebno zahvalni. Svako je donio alatku koju je imao od profesionalnih kosilaca do krampova, lopata i raznih vrsta makaza. Posebnu pažnju je izazvao „Mrkovski capunić“ i „Gretvanski tarak“.

      

Okupljanje je bilo kod Vrata od grada, „akcijše“ je pozdravio predsjednik Mjesne zajednice Stari Bar Dr. Jovan Ivović  i izrazio poštovanje  prema samoorganizovanju građana u cilju poboljšanja uslova života u Baru i turističke valorizacije neiskorištenih potencijala Starog Bara.  Nakon zajedničkog fotografisanja  više od dvadestet volontera je krenulo ka akvaduktu gdje su započeli sa čišćenjem zarasle staze. Staza je bila zarasla u gustu makiju a stara stepenasta kaldrma je bila prekrivena šutom i kamenjem. Čišćenjem je otkrivena prelijepa stara kaldrma i odmah je donešena jednoglasna odluka da se ide polako ali da se kaldrma u potpunosti očisti. Radilo se iskreno, niko se nije štedio, svi su bili zadovoljni rezultatima koji su se brzo vidjeli. 

Posljednje vijesti

Thumbnail Nepoznati počinioci u noći između 19. i 20. februara iscrtali su na zidinama tvrđave Tabija iz XIX...
Više u kategorijama: Info  More  Obale  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

cerovo

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar