Stanovi u Baru skuplji nego u Budvi i Podgorici!

Bar iz vazduha 2

Prosječne cijene stanova u Baru, prema podacima Monstata iznose oko 1.500 eura, i više su u odnosu na Budvu i Podgoricu. Da su visoke potvrđuju i u Agencijama za nekretnine, što je dovelo do toga da je prodaja slaba.

Izvor: RTCG 

No, porašće i porez na nepokrenosti, ali iz Monstata uvjeravaju da lokalna uprava može pronaći način da koristeći svoju meodologiju smanji tu cijenu.

"Savršeno je realno istraživanje Monstata. Sada trenutno mislim da su u Baru najskuplje cijene stanova u Crnoj Gori. U posljednjih godinu dana jako sam nezadovoljna prometom nekretnina, veoma slabo prolaze", istakla je za TVCG Ljiljana Vujović iz Agencije za nekretnine.

U Zavodu za statistiku za našu Televiziju su objasnili da prosječna cijena u velikoj mjeri zavisi i od broja prodatih stanova od strane crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju. U tim slučajevima cijena stana znatno je niža od prosječne, pa je zato, cijena stana u Baru, skoro 50 odsto viša u odnosu na Budvu.

"U 2016. u Opštini Budva došlo je do značajnog pada cijene u odnosu na 2015, dok, s druge strane, u Budvi je došlo do značajnog rasta u odnosu na 2015. i 2014, a to je ustvari zbog broja prodatih stanova od strane crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju u 2016. za razliku od 2015. i 2014. za opštinu Bar", objasnila je Jelena Zvizdojević iz Monstata.

U Baru bi, zato, porez na nepokretnosti ove godine bio veći. Podatke Monstata, kako su kazali, dobili su u Upravi lokalnih i javnih prihoda u Opštini Bar, a na osnovu njih će, kažu i vršiti obračun.

"U ovoj godini je 20 odsto povećanje tržišne vrijednosti u odnosu na prošlu. Ovaj organ treba da sprovodi propise, član 3 stav jedan je jasan, gdje, kaže da se uzima podatak za zavoda za godinu koja predhodi godini za koju se porez utvrđuje", istakao je Dejan Klikovac iz lokalne Uprave.

No, iz Monstata odgovaraju da su statistički podaci samo jedan od elemenata prilikom obračuna poreza.

"To ne osporava opštine da one dalje razvijaju metodologiju prilikom obračuna poreza na nepokretnosti, jer opštinee shodno opštinskim odlukama o porezu imaju pravo projekcije cijena po razlčitim kriterijumima odnsono različim koeficijentima", naglasila je Zvizdojević.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar