NTC radionice i u Baru: Motivacija za učenje

fffff 1140x445

NTC radionice su bazirane na programu NTC sistema učenja autora dr Ranka Rajovića (član Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje) i Uroša Petrovića (pisac za djecu).

Ovaj program, namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta, uspješno se sprovodi u 17 država Evrope. Radi se o modelu interaktivne primjene problemske nastave koji se u mnogome razlikuje od tradicionalnog školskog učenja. U tom smislu je potpuno inovativan u savremenoj nastavnoj praksi.

Kroz NTC radionice se veoma lako podstiče motivacija za učenje i zadovoljstvo naučenim. Sve vrijeme je prisutna interakcija između djece. U učionicama u kojima se deca igraju smjenjuju se graja i kreativna tišina, bez intervencije učitelja. Djeca postaju kreativnija, slobodno iznose ideje, samostalnoo dolaze do ideja, novih saznanja, poštovanju dogovorenih pravila ...

Na taj način se postiže: podizanje nivoa intelektualnih sposobnosti svih učenika koji učestvuju u programu; sprečavanje poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu; razvijanje brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja (funkcionalno znanje); pravovremeno uočavanje darovitih učenika i podsticanja razvoja njihove darovitosti...

Djeca kroz igru nauče mnogo toga a da se pri tom uopšte ne umore. Kada im kažete da se radionica završila ona se ne raduju već traže još zagonetnih pitanja i asocijacija, kao i različitih, danas već iščezlih igara. Ona ovako reaguju jer je to različito od onog što se od njih u školi traži a to je – jedan tačan odgovor, koji se najčešće nalazi na kraju knjige ili u glavi nastavnika. Do takvog odgovora najčešće dolaze prisjećajući se šta su pročitali u udžbeniku ili čuli od nastavnika na času. Nema povezivanja sa prethodno naučenim kao ni sa iskustvima iz svakodnevnog života, a bez toga nema ni pravog znanja i funkcionalnog učenja.

- Takođe je važno – kaže pedagog Tanja Vujović - da djecu naučimo kako da postavljaju pitanja koja će im biti vodič za dalje učenje, da ih naučimo kako da uče, umjesto što očekujemo da zapamte mnoštvo informacija bez povezivanja. Na ovim radionicama nema glupih pitanja i ne odbacuje se nijedan odgovor, ne postoji strah od greške, već se zaista na njima vježba logičko mišljenje.

Ne smijemo zaboraviti da će današnji prvaci završiti osnovnu školu 2026, postaće punoljetni 2030. dok će u penziju otići 2079. godine. Ako uzmemo u obzir ubrzane promjene u svim segmentima života, razvoj nauke i tehnologije koji mijenja našu svakodnevicu mi ne možemo ni da zamislimo kako će izgledati svijet u kojem će sadašnji šestogodišnjaci raditi i živjeti a za to ih pripremamo kroz školovanje zasnovano na paradigmi iz 17. vijeka!

Zato djeci moramo ponuditi različite modele učenja a NTC sistem je svakako jedan od njih – zaključuje Tanja Vujović.

Radionice će se, od sredine aprila, održavati jednom nedjeljno u trajanju od 90 minuta u prostorijama BSC-a u Bulevaru Revolucije, Poslovni Centar Kula A, peti sprat.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar