Besplatno 10 kubika vode za socijalno ogrožene

pajovic vodovod

Svi korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice oslobođeni su plaćanja 10 kubika vode preduzeću Vodovod i kanalizacija. Takođe, povlastice u plaćanju vode imaju slabovida lica, kao i javne ustanove. Ovo je odluka koju je donio novi menadžment preduzeća Vodobod i kanalizacija.


Piše: Biljana Dabić

-Pravo da budu oslobođeni plaćanja vode, 10 kubika na mjesečnom nivou, iz kategorije socijalno ugroženih građana, do sada je iskoristilo 46 potrošača, kazao je direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Pajović. Takođe, kaže Pajović, donesena je odluka da se oslobode plaćanja utrošene vode slabovida i slijepa lica, i to po 5 kubika mjesečno.

"To pravo je ostvario 21 potrošač. Dali smo popuste od 25% za Javne ustanove – bolnica, dom-zdravlja,vrtići, osnovne i srednje škole i vjerski objekti.. Na snazi je i Odluka kojom se umanjuje cijena svim korisnicima koji redovno izmiruju račune 5% i ovo pravo ostvaruje 3.360 potrošača mjesečno od ukupno 23.354 potrošača", kazao je Pajović.

Međutim, i pred povlastica za redovne platiše, mnogo je više fizičkih i pravnih lica koja ne izmiruju redovno račune prema preduzeću Vodovod i kanalizacija.

"Na 31.decembar 2016.godine ukupna dugovanja prema Vodovodu od strane korisnika iznose 4.840.890,37 eura. Putem utuženja koja su predmet pred nadležnim sudovima kao i isključenjem sa vodovodne mreže neredovnih platiša uspješno realizujemo ptraživanja. U narednih mjesec dana dao sam nalog svim inkasantima da svi vodomjeri budu ponovo očitani i da građani dobiju tačne račune, kako bi dobili račun samo za vodu koju su zaista potrošili", rekao je Pajović dodajući da je u Vodovodu ukinuo praksu da se koristi akontacioni račun usled nemogućnosti očitavanja i pristupa vodomjerima.

Pajović ističe da bi smanjenje gubitaka vode uticalo na snižavanje cijene vode.

"Pokušaćemo da detektujemo trase gdje su najveći gubici i da se uloži u zamjenu cjevovoda. Smanjenje gubitaka vode direktno bi uticalo i na cijenu vode, koja bi svakako bila niža", kazao je Pajović.

Prema riječima Pajovića, nevrijeme koje je u januaru zahvatilo barsku opštinu, praćeno izrazito niskim temperaturama izazvalo je brojna oštećenja na vodovodnoj mreži i objektima.

"Radnici Vodovoda su zamjenili preko 1000 vodomjera o trošku preduzeća Vodovod i kanalizacija. Zbog ove neplanirane investicije značajno su promjenjeni prioriteti preduzeća koje smo imali da ralizujemo u januaru i februaru", rekao je Pajović ističući da je kratkoročni priotitet Vodovoda uvođenje HACCP sistema , te da kvalitet vode za piće mora da zadovolji sve standarde o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Takođe, da se obezbijedi minimalno prihvatljiv pritisak u distributivnoj mreži usled velikih gubitaka na mreži koji su skoro 80%.

Pajović je saopštio i da “Vodovod i kanalizacija Bar d.o.o. nije raskinuo ugovor sa Regionalnim vodovodom.

On je naglasio da se nada da će barski Vodovod i ubuduće imati dobru saradnju sa Regionalnim vodovodom “kao izuzetno važnim partnerom sa kojim ima ugovor potpisan na neodređeno vrijeme”.

“U obostranom je interesu - i građana i Vodovoda - da saradnja sa Regionalnim vodovodom funkcioniše i ubuduće”, rekao je Pajović.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar