Milutin Daric Daka 2

Na filmskoj reviji CINEBar2020 koju JP Kulturni centar Bar organizuje od 3-10. februara, zastupljena je i crnogorska kinematografija.

Neskrivene emocije i simpatije barske publike pobrao je domaći film „Dohvati nebo“, debitantstko ostvarenje reditelja Milutina Darića Dake sa Cetinja, koji je ujedno i scenarista filma.

Svjetska premijera „Dohvati nebo“ bila je prošlog avgusta u Herceg Novom na 33. HFF, potom je prikazan u decembru 2019. na Podgoričkom filmskom festivalu, a treći izlazak pred bioskopsku publiku, prvi u ovoj godini, imao je u bioskopu barskog Doma kulture na CINEBar2020. Ovoj projekciji prisustvovao je i Darić, koji nije krio zadovoljstvo reakcijama publike.
„S obzirom da je moja ekipa uradila jedan mali, nepretenciozan film, reakcije su i u Baru prevazišle moja očekivanja. Pokušao sam da ispričam priču malog običnog čovjeka, nukleusa društva, jer mislim da je upravo on taj osnovni činilac društva. To je čovjek koji putuje kroz život sa čestitim namjerama, ako neko tako ide kroz život, i kad mu zafali snage, pojaviće se neka sila koja će mu je dati da istraje na tom putu čestitosti. Poruka filma je pored ostalog i da se kod nas očuva kult porodice, jer mislim da su ove podijeljenosti među nama moguč zato što nam je porodica podijeljena, kada vratimo tu porodicu, mislim da ćemo se i na svim drugim nivoima lakše povezati“, kaže Darić.
Naziv filma je simbolički osllikao težnju njegovih protagonista, prije svega glavnog junaka Milutina u tumačenju Milana Kovačevića.

„To važi za sve junake filma. Interesantno, na kraju se vidi da film u principu nema nijednog negativnog lika. Nas životne okolnosti nagone da reagujemo na jedan ili na drugi način, ali, u principu, s čestitom namjerom svi ćemo na kraju dohvatiti nebo“, dodaje Darić.

U komentaru mogućnosti, odnosno teškoća za razvoj kinematografije u Crnoj Gori, autor napominje da ne postoji nijedna zemlja na svijetu, a ne samo u regionu, u kojoj je lako snimiti film, „ pa i u zemljama gdje su produkcijske mogućnosti veće“.
„Film je jedan organizam koji uspijeva da profunkcioniše uz splet mnogih okolnost. Filmski centar Crne Gore se stvarno bori da i naši filmski stvaraoci dožive ono što je u našem regionu uveliko zaživjelo, i nadam se da čemo vrlo brzo biti ravnopravni sa regionom i na tom polju. Preda mnom je sada pisanje nekoliko scenarija, u saradnji sa scenaristkinjom Anom Jankovič iz Beograda, planovi su da budemo uporni na konkursima i našeg Filmskog centra, i na ostralim filmskim konkursima u regionu“, napominje Darić.

On je pohvalio CINEBar2020 kao projekat koji bi trebao biti uzor i drugim crnogorskim kulturnim centrima n aplanu oživljavanja bioskopa.
„Kada me je (reditelj) Milija Šćepanović pozvao n aovu reviju i rekao da je u Baru proradio bioskop poslije toliko godina, i da mu je plan da se ovom filmskom revijom to izreklamira , da ponvo radi bioskop, rekao sam mu da mi je dao veliku motivaciju da ja to uradim i na Cetinju. Apelujem na sve opštinske centre za kulturu u državi da slijede ovakav primjer, kada nam je već dijelom omogućeno da proizvodimo filimove, da se sada umrežimo da te filmove prikažemo u našoj državi. Filmu „Dohvati nebo“ sada slijede nastupi na regionalnim fiilmskim festivalima, a prema najavama distributera, ovog proljeća ili na jesen, ide u redovnu distribuciju“, zaključio je Darić.

Rođen na Cetinju 1975, Darić je prvo diplomirao na odsjeku za grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje radi kao stručni saradnik u nastavi na grafičkom odsjeku od 1996. Diplomirao je potom i studije filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Bavi se scenogafijom, slikarstvom, instalacijom i performansom, autor je više filmskih i TV formi, a “Dohvati nebo” mu je prvi dugometražni igrani film.

U ovom filmu inače nastupa plejada naših glumaca svih generacija- Milan Kovačević, Maja Šarenac, Petar Kažić, Nada Vukčević, Emir Ćatović, Petar Božović, Ljubica Barać, Božidar Zuber, Nikola Vasiljević, Mladen Nelević, Branimir Popović, Aleksandar Saša Petrović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić Miloš Pejović, Miodrag Manerik, Slaviša Grubiša, Pavle Popović, Danilo Babović, Davor Klisić, Marko Todorović, Plamen Brnović, Milena Damjanović .