nekazan 2

Sinoć je u Dvorcu kralja Nikole u Baru a u sklopu Drugog festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ promovisana knjiga „Ako prećutim pjesmu“ autora Labuda N. Lončara.

Moderator večeri bila je književnica Grozdana- Cica Lučić Lalić, član UKS, o knjizi su govorili Doc.dr. Rade M. Vučićević i autor.

Samo veče počeo je autor govoreći pjesmu „Ako prećutim pjesmu“ koja je i odredila naslov istoimene knjige.

Govoreći o Lončaru Doc.dr. Rade M. Vučićević kaže:“Labud je pesnik širokog spektra, slikar stanja i osećanja ljudskosti, on je posebnik i izabranik da lepim rečima ovo malo preostalog sveta i ljudi odbrani od koje kakve neumetničke pošasti i propasti koja nam svakodnevno, iznad glava plasira koje kakve površnosti, kičeraje, plagijate, simbioze i nebuloze trivijane.. NJegova poezija je opisna, narativna, pripovedački sugestivna i sobom nosi poruku, sadržinu i pouku, dakle čitavu umetničku kakvoću, pitkost i britkost u isto vreme. U tim stihovima, redovima i marginama, nema ničeg nejasnog, suvislog, neobjašnjivog, površnog i neupotrebljivog, jer mu je jezik čist, jasan, milozvučan i precizan u određivanju, izražavanju i pronalaženju suštine bitnosti.” A svoje kazivanje je završio riječima:” Neće me iznenaditi priznanja i nagrade koje književni kritičari i teoretičari književnosti duguju ovom naslovu i ovom pesniku, kakvih je sve manje u našem južnoslovenskom govornom korpusu, jer ova knjiga je istinski dragulj ovoga vremena i ovog podneblja. Podižem svetlo svoje, put da joj osvetlim.”

nekazan 1

Stihove iz knjige govorila je Grozdana- Cica Lučić Lalić I Slavica Šešum,pjesnikinja iz Beograda i Autor.

Grozdana- Cica Lučić Lalić govoreći o autoru Labudu N. Lončaru istakla je da je Lončara znala kao predsjednika Udruženja „Nekazano“ , fotografa i sjajnog organizatora književnih večeri ali kada je pročitala knjihu „Ako prećutim pjesmu“ zaključila je da je autor sjajan pjesnik. Posebno iznenađenje je priredila autoru govoreći da će reći njegovu pjesmu koju ni on ne zna a u stvari govorila je pjesmu koja je sastavljena od naslov pjesama iz ove knjige i predstavlja izvanrednu pjesmu.

Prisutne je obradovalo podatak da je Udruženje književnika Srbije predložilo potpisivanje Memoranduma sa međunarodnim udruženjem književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ čiji je Labud N. Lončar osnivač i predsjednik.

U toku večeri, posebnu čar i atmosferu dali su učenici JU Škole za osnovno muzičko obrazovanje: “ Petar II Petrović – Njegoš “ Bar: Anja Markoč , Ksenija Đalović i Teodora Babović.

Specijalni gosti večeri bile su dvije pjesnikinje. Gordana Sarić iz Nikšića koja je govorila svoje dvije pjesme i izrazila zadovoljstvo što je dio ove večeri ,a druga pjesnikinja je doputovala iz Sjevrne Makedonije.Riječ je o Violeti Sekovskoj, sjajnoj pjesnikinji, koja je i učestvovala u zajedničkoj zbirci ljubavne poezije „Pjesnik – Svetikonik“ 2 koju je objavilo Udruženje „Nekazano“. Ona je prisutne pozdravila na Makedonskom jeziku i govorila svoje pjesme.

Autor se na pomoći pri realizaciji ove večeri zahvalio Gospodinu Radomiru- Cakanu Novakoviću, Turističkoj organizaciji Bar, Kulturnom Centru, Restoranu „Gurman“ iz ul. Maršala Tita, Ordinaciji „Dr. Gina Masoničić“, Igraonici „Start“ a na medijskoj podršci i pomoći dnevnim novinama „Dan“, TV Coroni, Portalu „Pokazivač“, Portalu „Jedro“, Barskom portalu, I BarInfu.

nekazan 3

Zahvalio se i svojim prijateljima koji su na promociju došli iz Holandije, Italije, Beograda, Hrvatske, Bijelog polja, Nikšića, Pljevalja, Risna i Grblja.

Na kraju večeri autor je pozvao svoje goste i prijatelje na koktel I posluženje a oko prodaje njegovih knjiga pomagale su njegove unuke Lidija i Anja .

urban radio

Posljednje vijesti

Thumbnail Mladić A.B. (23) iz Tuzi zadobio je povrede opasne po život dok se sunčao na plaži u Kručama,...
Više u kategorijama: Info  

opstina bar 2

Jedro 320x250

Jedro baner huppe

turisticka organizacija bar

kalamper

stara carsija

vodovod bar

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

AD Marina Logo

ave tours 2020

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar