gorcc 2

Dugim aplauzom i ovacijama, pozdravljena je predstava „Krvave svadbe“ koja je u okviru 32. „Barskog ljetopisa“ odigrana na Ljetnjoj sceni Doma kulture u Baru.

Ovaj komad Federika Garsije Lorke, sa rediteljskim potpisom Igora Vuka Torbice, prošlogodišnja je koprodukcija Budva Grad teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Jednostavna radnja Lorkine poetske drame iz ciklusa tzv. seoskih tragedija „Krvave svadbe“ (1932), bazirana na tragičnom sudaru društvene hipokrizije i rigoroznog lažnog morala sa jedne i vulkanskih strasti junaka sa druge strane, prati pripreme za ugovoreno vjenčanje Vjerenice i Vjerenika. U noći svadbenog slavlja, Vjerenica bježi sa svojom prvom, nepreboljenom ljubavlju, Leonardom Feliksom, čiji su rođaci svojevremeno ubili Vjerenikovog oca i brata.

gorcc 1
Prema riječima Milice Grujičić, koja igra Vjerenicu - glavnu junakinju, ova priča je i danas veoma aktuelna, naročito na našim prostorima:
„Ta konstantna želja za slobodom i strast koja postoji među ljudima, potreba da budeš ono što jesi i da se boriš za svoju slobodu pa makar došlo čak i do strašnih posljedica. Lorka govori o krvnoj osveti, to je ja mislim ogromna tema za Crnu Goru i Srbiju, ali mi smo baveći se ovim tekstom i kroz predstavu uspjeli da dođemo do jedne katarze i do pomirenja među ženama koje bi uvijek trebalo da podržavaju jedne druge i da razumiju.“

gorcin
Reditelj predstave smatra da je Lorka u svojoj poetici pomirio ono što se na našim prostorima, sva je prilika, nikad neće pomiriti. Kao ni jedan autor prije njega, objedinio je u jednakoj mjeri i snazi, tri poetska, autorska i ideološka plana: umjetničke tradicije, narodnog i ličnog.
Milici Grujičić je za ulogu Vjerenice na 32. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodijeljena nagrada „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu, a „Krvave svadbe“ su proglašene za najbolju predstavu u 2018. godini na portalu „Belgrade Edt Culture – Top 10 najboljih predstava za 2017-2018. pozorišnu sezonu u Srbiji“. Ovo ostvarenje za godinu dana od premijere dostiglo je zvanje „hit predstave“, a Grujičićeva se nada češćim igranjima u Crnoj Gori:
„Čula sam da se ovdje dosta priča o predstavi, iako smo je samo nekoliko puta igrali u Crnoj Gori, ja sam se nadala češće, predstava prosto raste, ima svoj život, a mi je održavamo i volimo i trudimo se da uvijek bude dobra, da prosto pokrenemo ljude u nekom lijepom načinu razmišljanja“, zaključila je ova novosadska glumica.

gorcc 3
U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Alegra dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail Oko 10.30 časova došlo je do saobraćajne nezgode na lokaciji kod Poslovnog centra Bar.
Više u kategorijama: Info  More  Info  Obale  Art  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar