petra

Petra Bubanja, jedina koja je u istoriji crnogorske muzike stekla status doktora violine, bila je gošća muzičkog programa 32. “Ljetopisa” u srijedu, 7. avgusta.

Na cjelovečernjem koncertu, u Dvorcu kralja Nikole, u pratnji Vatroslava Simića i Edwarda Charitya na violinama te Darje Samofalove na klaviru, Petra je, između ostalog, izvela neke od najljepših Bahovih, Frolovih i Štrausovih kompozicija.

Petra Bubanja je rođena u Baru, 1990. godine. Njena ljubav prema muzici počela je pohađanjem „Muzičke baštice“ u sklopu škole „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru. Počela je svirati violinu uz nagovor profesora muzičke škole zbog odličnog sluha, a posvećenost instrumentu i disciplini otkrila je uz pomoć svog prvog profesora, Vatroslava Simića nakon mnogobrojnih nagrada na republičkim takmičenjima.
Po završetku Umjetničke škole srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navarra“ u Podgorici, Petra je nastavila svoje muzičko obrazovanje u Americi.
U maju 2018.godine, Petra je doktorirala na Državnom Univerzitetu Floride (Florida Stejt) na odsjeku violine, u klasi profesora Bendžamin Sanga. Dobitnica je velikog broja stipendija i nagrada od strane univerziteta koje je pohađala. Bila je pobjednica na univerzitetskim takmičenjima 2009, 2011. i 2013. godine čime je dobila priliku da svira kao solista sa orkestrom. Petra je takođe bila koncertmajstor univerzitetskih orkestara.
U februaru 2018. svirala je sola u simfonijskoj poemi „Život Heroja“ Rikarda Štrausa, uz orkestar Florida Stejt-a. Članica je mnogih regionalnih orkestara kao što su: Talahasi, Pensakola, Mobil, Valdosta, Sjeverozapadni orkestar Floride, Sinfonija GC, itd. Tokom prethodna dva ljeta, Petra je učestvovala na prestižnim muzičkim festivalima Brevard (u sklopu selektivnog koncertmaster-studija) i NRO (National Repertory Orchestra) gdje je svirala kao solista sa orkestrom. Pored toga, imala je čast da svira za prestižne violiniste kao što su Dejvid Kim, Dejvid Kušeron, i Gil Šaham.

Posljednje vijesti

Thumbnail Od svečanog otvaranja tunela “ Sozina”, 2005. godine, prošlo je 14 punih godina.
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar