Balkanska carica nakon 30 godina premijerno u Baru 19.avgusta

caricc 1

Istorijsku dramu u stihu “Balkanska carica” napisao je prije 132 godine knjaz, odnosno kralj Nikola Prvi Petrović. Upravo predstavom „Balkanska carica“ prvih dana januara 1884. godine otpočeo je organizovani i kontinuirani pozorišni život u Crnoj Gori.

Nakon 30 godina “Balkanska carica” ponovo u Baru

Piše : Biljana Dabić

U Starom gradu, 19.avgusta ponovo premijera pozorišne predstave “Balkanska carica”, u produkciji Kulturnog centra Bar. Nakon premijere, 20. i 21. biće odigrane prva i druga repriza.
Tekst kralja Nikole adaptirao je Goran Bjelanović, koji potpisuje i režiju.
Glavnu žensku ulogu, Danicu, igra mlada studentkinja glume treće godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Anja Pavićević, a glavnu mušku ulogu, Stanka, tumači crnogorski glumac Filip Đuretić, kojeg barska publika pamti iz predstave “Sveti i prokleti”. Uloga Ivan bega Crnojevića, gospodara Crne Gore i Zete, povjerena je prvaku beogradskog Pozorišta na Terazijama Dušku Radoviću, dok ulogu majke tumači istaknuta glumica Danica Maksimović.
Jedini glumac koji igra istu ulogu od prije 30 godina jeste Baranin Dragiša Simović, koji tumači lik Ibrahim age. Đorđa Crnojevića igra Pavle Ilić, Kneza Deana Vladimir Cerović, koji je bio u postavci i prije 30 godina, samo u drugoj ulozi, Martu, Daničinu drugaricu, igra Andrijana Simović, a Iva i Uglješu, Miro Nikolić i Vlado Tomović. Solistkinju, svjedoka i tumača vremena igra operska umjetnica Bojana Pejanović.

caricc 2

Na press konferenciji koja je održana danas u Domu kulture reditelj Goran Bjelanović, i glumci u predstavi, saglasni su da je “Balkanska carica” značajn projekat za Bar, Crnu Goru i region.
-Balkansku caricu sam doživio kao antičku dramu, zaplet je nevjerovatan. Sa punom odgovornošću tvrdim da je Balakanska carica jedno od najboljih dramskih djela Crne Gore, ne samo sad, nego i u budućnosti. Ne živimo više herojska vremena, nema više tako uzvišenih tema. Slabo će ko u budućnosti moći nadrasti ovo djelo- Zašto? Ovo djelo pruža million pet stotina načina da ga postavite,od načina koji sam ja izabrao, opere, do načina Čeda Dragovića, i kad imate tako inspirativno djelo, kad ono pruža beskrajan način postavke to je veliko djelo, kaže Bjelanović i dodaje, antičko u drami je i ljubav
- Danica voli Stanka više nego život. Zaboravlja na svoj život i na život svoga dragog i u Nikolinoj drami ona se ubija zato što ostaje vjerna svetom pravoslavlju, slobodi, ostaje vjerna tadašnjoj Zeti, Crnoj Gori. Dakle, ona je potpuno svjesna vertikale sistema vrijednosti, svjesnija da je ta vertikala važnija i od nje i od Stanka. To ne može obična žena, to može antička heroina, kaže Bjelanović koji je djelo prvi put čitao sa svojih 15 godina

-Danas Danica jednako tako mlada treperi na tim stranicama, živi svoju ljubav, podnosi svoju žrtvu. To više nije istorija, to je mitološka kategorija. Mit je dugotrajniji od jednog naroda. Zato sam je postavio kao kao antičku, mitološku i savremenu dramu.. Umjetnost vrlo često nasluti ono što će se u budućnosti desiti. Pišući Balkansku caricu kralj Nikola je na neki način nagovjestio sudbinu svog trona koji je nestao, nagovjestio je naše bezumne podjele. U doba Ivana Crnojevića smo mala zemlja, ali veliki narod, a sad smo mala zemlja sa dva narodića pošto smo se tako dobro među sobom podijelili. Kralj Nikola nas zove da se ponovo ujedinimo za dobro Crne Gore, za dobro njenog naroda, istakao je Bjelanović ističući: “ Ne pada mi na pamet da stvaram politčku dramu već umjetnost koja,može da saopšti šta je dobro za jedan narod, a šta nije, vi izaberite”

caricc 4

Čitaće probe počele su 1. jula, sada se radi na zimskoj sceni Doma kulture, a ovih dana ekipa se seli u Stari grad, gdje će na Gavadoli, biti postavljena bina na kojoj će predstava biti izvedena.

Birajući glumačku ekipu reditelj je spojio mladost i iskustvo. Među mladim crnogorskim glumcima je jedna od najtalentovanijih pozorišnih i filmskih glumica na balkanskim prostorima, Danica Maksimović
Danica Maksimović nije prvi put u Baru. Igrala je u mnogim predstavama pred publikom u Baru tokom trdicionalnog Festivala “Barski ljetopis”.
-Drago mi je da sam među ovim ljudima u Baru. Bilo mi je zanimljivo i inspirativno kada sam dobila ponudu od Gorana Bjelanovića, kazala je Danica Maksimović dodajući da će “Balkanska carica” biti značajan projekat za Bar, Crnu Goru i region.

-Ovakvi tekstovi se rijetko rade, baš zato što su daleko od nas, sadašnjeg vremena, a opet imaju sponu da pokažu sve te teške, dramatične momente u našoj istoriji, kazala je Maksimović
Mišljenje Danice Maksimović dijeli njen kolega, prvak beogradskog Pozorišta na Terazijama Duško Radović
-Sa ovom predstavom Bar će dobiti mnogo. Siguran sam da će prestava biti vrlo uspješna, i kvalitetna, kazao je Radović

Reditelj je glavnu ulogu povjerio Anji Pavićević koja ističe da joj je drago što svoju prvu predstavu igra u rodnom gradu.
-Ova predstava je veliki izazov za mene jer sam još uvjek student. Drago mi što sam upoznala velike glumce, kazala je Pavićević ističući da joj u savladavanju uloge mnogo pomažu iskusni glumci koji nesebično daju savjete.
-Mnogo je lijepo, veliki izazov igrati Danicu, kaže Anja
Filip Đuretić ističe da je privilegija igrati sa velikim glumcima, i velikim ljudima

Uz presjek prijašnjih izvođenja “Balkanske carice” Dragiša Simović prisjetio se i ljudi sa kojima je on radio prije 30 godina u predstavi, od kojih pet-šest nisu među živima
-Ovo je i omaž ljudima sa kojima smo radili prije tri decenije.Zagovarali smo priču da obnovimo Caricu i posrećilo nam se, kazao je Simović i zahvalio se barskim privrednicima koji su zaokružili finansijsku konstrukciju za predstavu

caricc 3

Rođenjem Baranka, Diana Marojević je zadužena za scenski govor.
-Ekipa, cijela energija je sjajna, iz dana u dan sve bolja. Za mjesec dana kada očekujemo premijeru mislim da ćemo doći do pozitvne eksplozije koja će široko odjeknuti u Crnoj Gori. Što se tiče govora za koji sam zadužena pokušavamo da osvojimo stari katunski govor, 15 vijek, što je teško jer nemamo direktan izvor iz koga možemo da crpimo, čujemo, ali uz saradnike koje imam mislim da smo uspjeli da dodirnemo zvuk tog vremena i mogu da kažem da su svi glumci slajni, jedni drugima pomažu, kazala Marojević koja je na daske prvi put stala u rodnom gradu Baru.

Istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović zadužena je za kostime, Darko Musić za scenografiju, doktorand Miona Cvijović za muziku, Iva Cvijović za koreografiju, Mira Vuksanović Ilić za masku i šminku, dok su krojački radovi povjereni Vernesi Hasanagić. Dvije balerine su Radmila Škuletić i Anja Tomović.

PR predstave Milan Vujović šaljivo kaže da je odustao od svoje uloge od prije 30 godina u ovoj predstavi
-Moje pojavljivanje, objektivno, vuče malo na amaterizam, a ova “Balkanska carica” jedino i sigurno nije amaterska predstava, zaključio je Vujović

ave tours 2

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar