mazoretke

Dugogodišnje bavljenje plesom, saradnja sa domaćim i međunarodnim mažoret klubovima i želja da grad Bar ima svoje mažoretke, podstaklo nas je na ideju da osnujemo NVO ,,Barske Mažoretke“.

Od svog osnivanja 2006 godine , pa sve do danas, brojni nastupi i uspjesi šarmantnih djevojčica i djevojaka , opravdali su smisao njihovog postojanja.
Saradnja sa svim javnim ustanovama ( vrtići, osnovne i srednje skole,) i ostalim udruženjima u gradu,pružanje podrške u pripremanju programa, revijalni nastupi samo su dio aktivnosti udruženja.

Svojim radom promovišemo mažoret ples, podstičemo razvoj plesne kulture kod djece i mladih, razvijamo saradnju i prijateljske odnose među mažoret klubovima na državnom i međunarodnom nivou i organizujemo plesne koncerte, priredbe i manifestacije od značaja za promociju grada Bara kao turističke, kulturne i sportske destinacije.

Za mažoretke kažu da su živi suvenir jednog grada, a to su su djevojčice i djevojke u prepoznatljivoj uniformi, koje uz plesne korake i u ritmu koračnice marširaju, koristeći se nekim od rekvizita i to :
pom pon, štap ili zastava. Uniforma mažoretki podrazumijeva : sako sa dosta ukrasa, suknju, čizme i kapu na kojoj stoji grb grada ili obilježje kluba.

Mažoret ples je ujedno i sportska disciplina, gdje na domaćim i međunarodnim takmičenjima članice Barskih mažoretki već dugi niz godina ostvaruju brojne nagrade i priznanja . Svoje plesno umijeće prikazale su na međunarodnim takmičenjima u Atini, Sofiji, Veroni, Parizu, Temišvaru, Pragu, Sarajevu, Mostaru, Splitu i sa svih se vratile sa brojnim nagradama. Pored mažoret timova iz Kotora, Herceg Novog, Budve i Tivta , Barske mažoretke članice su Saveza Mažoretki Crne Gore i svojim zajedničkim nastupima uljepšavaju brojne nastupe na nivou države.

Barske mažoretke su od svog osnivanja imale brojne nastupe, postigle zavidan uspjeh i obogatile kultrurnu ponudu grada. Od značajnijih nastupa izdvajamo: Proslava dana grada Bara, otvaranje Barskog ljetopisa, Susreti pod starom maslinom, otvaranje sportskih manifestacija, svečano otvaranje sportske dvorane Topolica, učestvovanje na budvanskom karnevalu, beogradskom karnevalu,otvaranje turističke sezone u Baru, Ulcinju i Budvi, Spičansko veče, Maslinijada, otvaranje staze Kolašin 1600, svečani defile za ispraćaj predškolaca, učestvovanje na brojnim humanitarnim manifestacija i mnoge druge aktivnosti.

Odvažne, graciozne i uvijek na visini zadatka, barske mažoretke svojim plesnim nastupima unose radost među građane i sa ponosom prestavljaju ime grada Bara sirom Evrope .
Već sledećeg vikenda učestvovaće na plesnom takmičenju u Podgorici,a nakon toga očekuje ih putovanje za Sofiju gdje će učestvovati na međunarodnom takmičenju u modernom i mažoret plesu-piše za Jedro Ljiljana Nikolic.