Predstava „Crvena” na Zimskoj sceni “Barskog ljetopisa”

glunci 1

Branislav Lečić u ulozi čuvenog Marka Rotka na sceni barskog Doma kulture

Duodrama „Crvena“, u režiji mladog crnogorskog reditelja Danila Marunovića, kojom će započeti februarski repertoar Zimske scene „Barskog ljetopisa“ biće odigrana u četvrtak, 7. februara na sceni Doma kulture, sa početkom u 20h.

Ovaj komad, nastao po tekstu američkog pisca i scenariste Džona Logana, produkcijsko je ostvarenje 30. izdanja festivala „Grad teatar“ Budva i od svog premijernog izvođenja 2016. godine puni pozorišne sale u regionu.

Predstava „Crvena“je univerzalna, izazovna i emotivna rasprava o različitim aspektima umjetnosti i umjetničkog stvaranja, ali i o opštijim temama traganja za smislom, prolaznosti, usamljenosti i smrti.

Protagonisti su slavni slikar apstraktnog ekspresionizma Mark Rotko, koji se u svom njujorškom ateljeu, krajem pedesetih godina prošlog vijeka, bori da balansira komercijalno zavodljivu narudžbu, sa svojim umjetničkim vizijama i beskompromisnim životnim uvjerenjima; i njegov mladi asistent Ken, koji Rotkapostepeno suočava sa bolnim zabludama koje gaji i blijeđenjem značaja u dinamičnom svijetu umjetnosti.

glunci

„Crvena“ je ujedno i suptilno podsticajna predstava čiji je širi društveni smisao važan, u kontekstu borbe festivala „Grad teatar” za opstanak umjetnosti.

„Silikonski „raj“ koji ofanzivno nude diskoteke „Pariz“, „Trokadero“, „Majami“ili „Top hil“, šund je antologijskih razmera. U ovoj borbi Davida i Golijata, u okolnostima neravnopravnih mogućnosti, produkcija „Crvena“odnosi (simboličku) pobedu“, istakla je ranije Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka.

U komadu igraju Branislav Lečić, u ulozi čuvenog Marka Rotka i Marko Grabež, kao njegov pomoćnik Ken.

Marunović, pored režije, potpisuje i dramatizaciju i izbor muzike. Autor scenografije je poznati crnogorski slikar Dimitrije Popović, dok je za kostimografiju bila zadužena Andrijana Pajić.

urban radio

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar