labud 3

Na polju književnog stvaralaštva za mlade ustanoviće se nagrada „Božidar Filipović -Fićo“.

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ promovisalo je u Balskoj sali Dvorca kralja Nikole u Baru svoj drugi broj časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano“.

Piše:Zoran Todorović

Gosti su ovog puta bili predstavnici udruženja književnika Crne Gore Veselin Rakčević, Perivoje Popović i Slobodan Vučinić. Iz Beča Svetlana Matić, iz Holandije Gordana Srećković, iz Novog Sada Melanija Bojanović, iz Beograda Slavica Šešum, iz Nikšića Gordana Sarić i Slavka Božović, iz Bijelog Polja Duško Nedović i iz Risna Goran Radičević. Pored gostiju publici su se predstavili domaći autori: Svetozar Đurišić, Nataša Lečić, Srđan Leković, Trivo Zolak, Miško Vučinić, Vasilije Vasko Janković, Aleksandar Jovanović, Lazar Minić i Labud N. Lončar.

Gost iz muzičke škole bio je gitarista Ivo Dobrković koji je sa svojom gitarom pružio posebno zadovoljstvo brojnim posjetiocima.

Moderator večeri bila je Sonja Klisić.

Ono što će ostati zapamćeno o ovoj večeri je činjenica da je ovaj broj časopisa evocirao uspomenu na barskog pjesnika Božidara Filipovića – Fića od čije je smrti prošlo deset godina.

Pored toga učenici srednje ekonomsko- ugostiteljske škole, članovi recitatorske sekcije i budući pjesnici Bara svojim recitacijama doprinijeli su da ovo veče dobije posebno lijepu notu mladosti i napretka.
Predvođeni svojom nastavnicom Vanjom Drobnjak , Vukmarkovic Dragomir recitovao je pjesmu „Pljunuti tata“ a njegova drugarica Tomovic Milana recitovala je pjesmu „Sve južnije“. Obje pjesme napisao je pokojni Božidar Filipović – Fićo, čija je porodica takođe prisustvovala ovoj večeri. Martinović Marijana recitovala je pjesmu – „Boskeov labud“ – autora Miroslava Jovanovića Timotijeva koji ove godine proslavlja poseban jubilej – pedeset godina bavljenja književnim stvaralaštvom a kom je „Nekazano“ u ovom broju posvetilo posebno poglavlje predstavljajući njegov rad kroz četiri pjesme.
Krgović Andjela je čitala pjesme svoje drugarice Sanele Škretović – „Zvijezde“ i „Sanjam“

labud 1
Pored toga u ovom broju zastupljeno je osamdesetdevet autora koji su se predstavili što kroz poeziju, što kroz prozu ili osvrt tj. kritiku.
Poseban dio “da ih ne zaboravimo“ u ovom broju namijen je nedavno preminulom književniku i kulturnom stvaraocu Osvaldu Tomoviću.
„Raduje činjenica da je napokon započela saradnja sa školama u Baru jer su mladi naša budućnost i nada. Uskoro počinjemo saradnju i sa ostalim školama u Baru a zahvaljujemo se Nedeljku Đuroviću i Vanji Drobnjak i njihovim učenicima sa kojima se nadamo da otvaramo jednu novu epohu tj. napredak u kulturnom životu mladih Bara. U sledećim brojevima časopisa poseban dodatak će biti namijenjen mladim pjesnicima iz osnovnih i srednjih škola Bara.

labud 2

Za posebne zasluge na polju književnog stvaralaštva za mlade ustanovit ćemo nagradu „Božidar Filipović Fićo““ – ističe Lončar.

Svetozar Đurišić, pjesnik iz Virpazara u svom nadahnutom i dugom govoru osvrnuo se na svoje prijateljstvo sa pokojnim „Fićom“ i razvoj kniževne a i javne riječi od davnina pa do danas i ulogu „Nekazanog“ u tom procesu.
Književnici Veselin Rakčević, Perivoje Popović i Slobodan Vučinić iz udruženja književnika Crne Gore u svojim govorima evocirali su uspomene na Božidara Filipovića Fića ujedno hvaleći novi izgled, kvalitet i tehnička rešenja časopisa. I izrazili nadu da će svaki naredni biti bolji i da će u njima biti zastupljeno što više mladih a ipak poštujući sjećanja na pokojne pjesnike iz Crne Gore i okruženja.

U nastavku večeri gosti i domaći pjesnici govorili su svoje pjesme.
Posebno treba istaći pjesnikinje Svetlanu Matić iz Beča, Gordanu Srećković iz Holandije Melaniju Bojanović iz Novog Sada, Slavicu Šešum iz Beograda, Gordanu Sarić i Slavku Božović iz Nikšića koji su za ovu priliku doputovali u Bar. Kao i pjesnici Duško Nedović iz Bijelog Polja i Goran Radičević iz Risna.

labud 4
Po završenoj promociji „Nekazano“ je svim posjetiocima promocije poklonilo po jedan primjerak časopisa a onda su do ranih jutarnjih sati po prvi put u Crnoj Gori prisustvovali dočeku „Pjesniče nove godine“ čiji je organizator takođe bilo međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara.

 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Oko 15.15 časova došlo je do kontakta  vozila na magistralnom putu kroz Sutomore. Prema prvim...
Više u kategorijama: Info  Sport  Info  

porez bar me

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

vodovod bar

baneb novi

galerija podova

JPMD 320

komunalno

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar