U Dvorcu kralja Nikole JP Kulturni centar Bar danas je priredilo konferenciju za medije na kojoj je najavljeno 29. izdanje Barskog ljetopisa, čuvenog barskog festivala kulture. Kako je kazao direktor JP Kulturni centar Bar Ćazim Nikezić, Ljetopis će trajati od 15. jula do 21. avgusta, i imaće preko 50 programa u 41 festivalskom danu.

Na otvaranju festivala u petak veče 15. jula u Starom gradu u Starom Baru od 21, po ideji dr Anastazije Miranović biće izveden multimedijalni spektakl sa modnom revijom, performansima i koncertima.

“To će biti festivalski omaž velikim jubilejima koje slavimo cijele godine, hiljadugodišnjici državotvornosti, deceniji od obnove nezavisnosti, te mitskoj ljubavi dukljanskog kneza i bugarske princeze. Moguda otkrijem da će uz reviju kojoj je inspiracija dukljanski dvor u XI vijeku sa modnim kontekstom današnjice, u programu biti mahom domaći umjetnici, od operske pjevačice Aleksandre Vojvodič Jovović i hora “Antivari musica”, do segmenata iz predstave “Vladimir i Kosara”, rekla je Miranović.

Selektori festivalskih segmenata Mila Čordašević, mr Milun Lutovac, Dragiša Simović, mr Vladislav Kasalica i mr Vladimir Domazetović, najavili su raznorodne programe iz svojih “resora”, među kojima su i koncerti takvih svjetski poznatih umjetnika kao što su četvrtog avgusta pijanista Vladimir Viardo, koji drugi put nastupa na Ljetopisu, i violinista Viktor Tretjakov 26. jula.

Likovni program u Dvorcu otvara “Fantastični univerzum” Dada Đurića 17. jula, a u Galeriji “Velimir A. Leković” 19. Jula “Presjek crnogorske likovne scene” Svoje autorske večeri na platou ispred Dvorca imaće mr Ivan Jovović, Dragan Velikić, Zudvdija Hodžić, Andrej Nikolaidis, Teofil Pančić, Maksim Lutovac...

Filmski segment obuhvatiće projekcije filmova rađenih po najčuvenijim romanima svjetske književnosti, a u pozorišnom dijelu, premijera “Sveti i prokleti” sedmog avgusta u Starom gradu biće centralmi dio. Ova predstava reditelja i pisca Obrada Nenezića, nastala je po legendi o Vladimiru i Kosari, a pored nje, koja će osmog avgusta imati reprizu, pripremljeno je još 14 pozorišnih komada.

Nikezić je dodao da će i ove godine budžet festivala biti oko 70.000 eura, da je glavni pokrovitelj Opština Bar, a da je Ljetopis pomoć dobio i od ministarstva kulture i barske privrede.

ViM BANER

Jedro 320x250

AD Marina Logo

Alter Modus

baneb reklama

JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

 baneb jedro

Klime Baković

ave tours 1

djokic

baner Adria

baneb jedro

Posljednje vijesti

Thumbnail Službenici CB Bar su u Sutomoru zaustavili i kontrolisali vozilo kojim je upravljai M.K. (50).
Više u kategorijama: Info  Obale  Info  

baneb reklama

AD Marina Logo

Luka Bar unutrašnji baner

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

Klime Baković


ave tours 1

djokic

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti