Gudački kvartet „Vollmond” nastupio na Zimskoj sceni „Ljetopisa”

gudaci 3

Kamerni gudački sastav „Vollmond“ nastupio je u dvorskoj sali Zavičajnog muzeja, u okviru regionalne muzičke selekcije ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“.

Sastav koji čine Milana Bjelobaba – violina, Luna Kostadinović – violina, Aleksandra Kijanović – violina i Pavle Savić – violončelo, izveo je skoro dvosatni program koji je obuhvatio tri kompozicije za gudački kvartet – Hajdnovu op. 20, Volfovu italijansku serenadu i Betovenov gudački kvartet op. 59 „Razumovski“.

Kamerno muziciranje, koje po svojoj formi podrazumijeva nastup u manjem prostoru i uži krug slušalaca,omogućava da izvođači učestvuju u jednom intimnijem činu stvaranja muzike. Upravo takva atmosfera doprinosi da se muzičari sa zadovoljstvom opredjeljuju za ovu vrstu nastupa.

„Kada govorimo o gudačkom kvartetu to je ultimativni kamerni sastav na kojem možete raditi čitavog života i težiti da, u krajnjem slučaju, to bude jedan instrument sa 16 žica. Kamerno muziciranje, u isto vrijeme, predstavlja i solističku svirku i konverzaciju sa drugim ljudima, pa iako vjerovatno najteža kamerna forma, meni je najdraža“, kazala je violinistkinja Milana Bjelobaba.

Pored sviranja u ovoj kamernoj varijanti, Bjelobaba i Luna Kostadinović bave se i muziciranjem u Crnogorskom simfonijskom orkestru, koje donosi drugačiju vrstu rada i doživljaja i to najviše po pitanju oslonca.

„Iako muziciranje u orkestru i kamernom sastavu funkcioniše manje-više po istim principima, postoji jasna razlika. Orkestar ima drugačije razmere i samim tim zahteva i drugačiji pristup“, dodala je Bjelobaba.

gudaci 1

Gudački kvartet koji je od svog osnivanja 2015. godine realizovao brojne zapažene nastupe u našoj zemlji i okruženju, publici se uglavnom predstavlja kanonskim djelima za gudače.

„Sada više težimo da radimo na nekim klasičnijim delima kao što su Hajdn, Mocart i Betoven koje mnogi nazivaju i „ocima gudačkih kvarteta“. Kroz ova dela, najviše rastemo i sazrevamo kao kvartet. Naravno, dotičemo se i drugih epoha kao što je to bio slučaj i sa večerašnjim repertoarom gdje smo uz Hajdna i Betovena svirali Volfa kao neku vrstu osvježenja“, istakla je Milana.

Koncertom gudačkog kvarteta zaokružen je muzički program Festivala kada je riječ o godini koja je na izmaku, a posljednjeg četvrtka 2018. godine Zimska scena „Ljetopisa“ ugostiće dr Svetozara Savića koji će tom prilikom promovisati svoj novi roman „Narcizam smrti“. O knjizi i stvaralaštvu, autor će u Dvorcu kralja Nikole razgovarati sa Gordanom Leković, moderatorkom večeri.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar