Ponoćni razgovor sa Daliborom Dadom Ćetkovićem

daddo

Dalibor Dado Ćetković(1982) je rođeni Baranin, sin slikara i trgovca Svetislava i unuk Petra Ćetkovića čuvenog trgovca sa Pristana i velikog sluhiste, koji je svirao klarinet a kojeg Dalibor sa ponosom čuva kao i brojna umjetnička djela svoga oca.

Kvalitetne korekture koje su uticale na njegov razvitak tokom pohađanja srednje likovne škole "Petar Lubarda" na Cetinju, pored redovnih profesora, imao je od više umjetnika kao što su Uroš Tošković, Nikola Gvozdenović, Naod Zorić i drugi. Nakon što je diplomirao na likovnoj akademiji 2007 godine vraća se u svoj rodni grad gdje iste godine otvara u centru grada Umjetnički atelje-Galeriju Dalibor u kojoj je radio, slikao i izlagao svoje radove pune 3 godine, a nakon toga stvara u svom kućnom ateljeu. Tokom školovanja u Baru, Cetinju i u Trebinju imao je brojna putovanja na kojima je posjećivao razne muzeje i galerije, pa je tako imao prilike da uči i od "starih majstora" kao i od istaknutih predstavnika savremene umjetnosti. Najveću inspiraciju pronalazi u životu na moru, putovanjima motociklom i sviranju gitare kojima već dugi niz godina, pored likovne umjetnosti, pokazuje naklonost. Rad sa djecom i odraslima ga ispunjuje jer u njegov atelje dolaze najtalentovaniji polaznici sa područja Bara ali i šire, koje obučava o osnovima crtanja i slikanja te ih tako priprema za upis u likovne škole i akademije.

Piše:A.Baković

Da započnem ponoćni razgovor na fejsbuku sa Dadom , klasično pitanje u inboxu : „nešto o tvom stvaralaštvu , uticaju drugih umjetnika, inspiracijama“ ?

Na moje stvaralaštvo, još od mladosti, jer sam imao priliku da iz jedne za mene najznačajnije knjige posmatram i učim o likovnim stvaraocima i njihovim djelima, uticalo je više umjetnika kao što su, počevši od Giuseppe Arcimboldo, Cezanne, Kandinsky, Klee, Miro, Klimt, Braque, Chagall, Willi Baumeister, Lyonel Feininger, Kirchner, Franz Mark, Marino Marini, Georges Mathieu, Pollock, Christian Rohlfs, Chaim Soutine, za koje i danas smatram posebno važnim za razvitak moje umjetnosti.
Uticajem ovih, ali i još drugih savremenih slikara i vajara, zahvaljujući profesoru Ljubomiru Gligorijeviću kojeg sam imao priliku da slušam na predavanjima 4 godine na likovnoj akademiji i dobijam kvalitetne korekture, kao i od mog mentora prof. Marka Musovića sadašnjeg dekana ALU u Trebinju, kreirao sam sopstveni izražaj na platnima koji je oscilirao preko ravnih i čistih površina pa do onih sa izraženom teksturom. Ekspresivan crtež sa kubističkim djelovima, kojima sa abstraktno-nadrealističnim formama gradim kompoziciju, koja je stvorena temeljnim i predanim radom koristeći principe preklapanja, oduzimanja i dodavanja, zatim flah, lazur, pasta, aplikacija drugih materijala itd. Slika obično ima svoju skicu na papiru koja ulazi u razrađivanje kada dođe na platnu. Ponekad sliku započnem i bez urađene skice, a dešava da se slika ode potpuno drugim tokom. Tematika je uglavnom bazirana na situacijama današnjice, kao i na trenutna emocionalna stanja. Abstrahovano na nadrealistički način, figure i portreti sa ostalim elementima daju prikaz sadašnjosti koji nose mnoštvo asocijacija, simbolike, šaljući razne poruke, pa mogu reći da me današnji socijalno-moralni odnosi među ljudima inspirišu za novi ciklus koji trenutno radim, a koji se zove "Spinestika" - po istoimenoj slici nastaloj u 2014. Još uvjek je u fazi konkretizacije pa čekam određeni trenutak da taj ciklus predstavim samostalnom izložbom.

Bili ste izlagač na grupnim izložbama,a potpisujete i brojne samostalne ....

Za ovih nekoliko godina sam radio postupno, dugo analizirao i razmatrao način izražavanja koji je imao tih nekih malih oscilacija, ali smatram da je tako moralo biti. Kod crteža je to kristalno jasno u smislu da ekspresivnost linija koje izvodim sa tušem i trskom je opis mog pristupa, dok kod slikarstva smatram najizazovnijim savršeno uklopiti crtež i kolorističke površine. Smatram da jednom ozbiljnom projektu treba dosta vremena posvećenog radu i razradi kako bi mogao da dostigne svoj kvalitet i izrazi svoju snagu. To je jedan od razloga zašto nisam samostalno izlagao neko vrijeme i nadam se da ću uskoro predstaviti najnovije iz mog stvaralaštva. Ali zato sam aktivan na kolektivnim izložbama u zemlji i šire pa svake godine bude nekoliko takvih u mojoj biografiji od kojih svaka ima svoju važnost.
Ove godine sam svoje slike predstavio na četri kolektivne izložbe u Crnoj Gori. Prva je bila 73.tradicionalna izložba u umjetničkom paviljonu ULUCG (Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore), kojeg sam član od 2008 godine, u Podgorici na kojoj svake godine redovno izlažem, a ove godine sam se predstavio sa slikom "Kombinabilan" rađenu kombinovanom tehnikom na lesonitu.

kombinabilan
Druga izložba je bila u okviru 31. "Barskog ljetopisa" pod nazivom "Barski likovni akademski umjetnici" koja je trajala tokom cijelog ljeta u galeriji "Velimir A. Leković" na kojoj su bile izložene dvije moje slike, a izdvajam "Spinestički urbanizam" kombinovana tehnika na platnu sa uljem i akrilom koju sam takođe uradio ove 2018 godine.

spinestički urbanizam
Treća izložba je "Internacionalni bijenale akta" u galeriji "Marko Krstov Gregović" u Petrovcu za koju sam tokom ljeta naslikao akt "Jutarnja fantazmagorija" i sa njom uzeo učešće.

jutrnja fatamorgana
Četvrta izložba pod nazivom "Slike mojih prijatelja" u Dvorcu Petrovića u Nikšiću, kojom je, Branko Kovačević vlasnik prve privatne galerije u Crnoj Gori, "Galerija Most" , organizovao povodom jubileja 30 godina od prve izložbe u Biljardi na Cetinju gdje su izloženi radovi iz fundusa galerije od najistaknutijih crnogorskih umjetnika XX i XXl vijeka, gdje je moja velika čast biti među velikanima sa slikom "San u snu".

san u snu
Odabran sam 2016 kao pripadnik mlađe generacije umjetnika na presjeku Savremene crnogorske likovne scene (2006 - 2016).

Veliki broj realističnih slika i crteža koje sam uradio se nalaze na više kontinenata u privatnim kolekcijama, u Evropi i Americi najviše. Pored apstraktnih slika, najčešći su bili motivi Bara, kao što su maslina, starobarska tvrđava, a naravno najviše šipkovi (narovi).

Do sada je imao 12 samostalnih i preko 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Sve o Dadovom radu ne može stati u malo razgovora.Za više informacija link ka društvenim mrežama:

Instagram :@dalibordadocetkovic_artist
https://www.facebook.com/ateljedaliborcetkovic/
Web site: daliborart.wordpress.com

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar