nastuup

Jedan od najeminentnijih flautista današnjice, Ljubiša Jovanović, nastupio je u četvrtak 29. novembra u Baru, u sklopu muzičke selekcije maestra Bojana Suđića za drugo izdanje Zimske scene „Ljetopisa“.

Sazvučje flaute i klavirske pratnje za koju je bio zadužen Oleksij Molčanov, poznati ukrajinski pijanista, ispunilo je dvorsku salu Zavičajnog muzeja. Specijalna gošća na koncertu bila je mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić.
Tom prilikom, publika je uživala u bogatom repertoaru Telemanovih, Bahovih, Mocartovih I neizostavnih Borneovih kompozicija pisanih za flautu.

Brojna priznanja i nagrade, koncerti i majstorski kursevi širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Južne Afrike, rad u Beogradskoj operi i baletu, Simfonijskom orkestru Radio televizije Srbije, Beogradskoj filharmoniji, osnivanje Profesionalnog ansambla Camerata Serbica, ansambla Lola Klasik i festivala klasične muzike BUNT samo su neki od detalja iz bogate biografije Ljubiše Jovanovića koji sada smatra da je ostalo malo toga što želi ostvariti.
„Sada se, na neki način, vraćam svim svojim snovima i to svirajući beskompromisno onu muziku koju ja volim i koja mi je najbliža. Sviram i ne osvrćem se na ukuse drugih. S obzirom na to da sam svirao gotovo u svim dvoranama koje sam nekada sanjao poput Berlinske filharmonije, Sale stubova u Moskvi ili dvorana u Parizu, Njujorku, u tom pogledu nemam nekih velikih želja“, istakao je Jovanović.

Jovanović, koji ima status umjetnika Haynes Artist zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji, smatra da uprkos različitim faktorima komercijalizacije koji utiču na put kojim današnji umjetnici moraju ići, suštinski on ostaje isti.
„Ako čovjek ima potrebu da svira, ako ima potrebu da iskazuje svoje emocije i misli kroz muziku, on će pronaći put do publike i slušalaca. To znači da će zapravo svaki pojedinac uvijek dostići onaj nivo koji zaslužuje“, kazao je on.
Ovim koncertom ujedno je zaokružen novembarski program Zimske scene „Ljetopisa“ tokom kojeg je publika bila u prilici da, četvrtkom u Baru, po principu alternacije, prisustvuje književnim promocijama, koncertu mladih crnogorskih muzičara, otvaranju izložbe akademika CANU kao i promociji monografije Festivala.

Podjednako atraktivan program očekuje se i tokom decembra, a sve informacije o aktuelnostima Zimske scene dostupne su posredstvom sajta www.barskiljetopis.me, putem medija i društvenih mreža.

red plovidbe

Jedro 320x250

Baner Tomić 1

 emporio

baneb reklama

regionalni vodovod novi

 

baneb jedro

 Svetionik logo glavni

 optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


emporio junior

pascuci 320

F radio bočni

 optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Tradicionalni 15. Memorijal “Danilo – Dano Delibašić” u fudbalu, održan je u nedjelju, 09....
Više u kategorijama: Sport  Info  Art  Obale  

baneb reklama

 

emporio

Svetionik logo glavni

 Baner Tomić 1

baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320

baner Adria

emporio junior


JPMD 320

Adria

pascuci 320

F radio bočni

 pascuci 320

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti