naj expo

Najava izložbe-piše  Milun Lutovac.

Linija nove estetike, kao skelet podsvjesnog, iznutra, probija kožu diskurzivne formacije (Foucault, M.), to jest, onog neformalnog, dvostrukog ogledanja orijenta u evropskim predstavama i evropskog prikazivanja u orijentalnim ponudama, nanovo iscrtavajući rizomatičan odnos sinhronijski prisutnih i dijahronijski odsutnih mikro i makro kultura.
Kao da centar više ne postoji, nego se centar postaje po vremenskim i prostornim koordinatama prisutnosti ili odsutnosti ideja. Iz lokalne zatvorenosti poseže se za univerzalnom sveobuhvatnošću i suštinom koja, bez obzira na šire vidike, uvijek izvire iz pojedinačnog i specifičnog identiteta.
Sva djela izložena, na kolektivnoj izložbi MNOGOLIKOST SAVREMENE UMJETNOSTI ujedno su, i dio, i cjelina. Ona su: stvar i osjećanje, osjećanje i ideja, materija i duh odabranog vremena, unutar kojeg se pojavljuju istovremeno, i kao forma, i kao sadržaj.
Utisak identitetske krize, koji preovladava i na ovoj postavci, nastaje zbog izmijenjenih odnosa između umjetnosti i društva, kao i mnogolikosti savremene umjetnosti. Živa i opšta estetika kojom trenutno raspolažemo rezultat je kristalno-amorfne kodifikacije pojedinačnih stvaralačkih postupaka uočenih kroz nesputano haklberifinsko zrijevanje umjetničkih djela.
Umjetnost i Crna Gora - realnost i simbol, imaju svoju fenomenologiju, anatomiju i psihologiju, pa i teleologiju, sociologiju, semantiku i aksiologiju.
Okružen izmijenjenim i promjenjivim svijetom, naš današnji umjetnik živi u epohi koju nazivamo prelaznom. Dijalektički složen i sveobuhvatan proces promjena ne dešava se samo oko njega već i u njemu samom.
Tajna je u tome što uvijek ostaje nešto neiskazano, nešto što je teško, a možda i nemoguće pretočiti u sliku, oblik i riječi.
Naše je da budemo svjesni onoga što se događa i, koliko možemo „držimo otvorenom svoju komunikaciju s budućnošću“.

Alegra dugi

Posljednje vijesti

Thumbnail Mnoge ljude u našem okruženju doživljavamo kao sanjare, idealiste, „čudnim tipovima“.
Više u kategorijama: Art  More  Sport  Obale  Art  

ViM BANER

Jedro 320x250

rel ton

AD Marina Logo

baneb reklama

JPMD 320

porez bar

Luka Bar unutrašnji baner

regionalni vodovod novi

rvcg

baneb jedro

caffee pizzeria garden

TO BAR

ave tours 1

Klime Baković

djokic

baner Adria

Logo MPF

tobar