Mladi pjesnici iz Nikšića i Podgorice ukrasili ovogodišnji “Barski ljetopis”

poenta poetika 610x363

U pratećem programu “Barskog ljetopsa“ koji uređuje glumica Vesna Vujošević, pored ostalih, goostovali su mladi pjesnici iz Nikšića i Podgorice. Nikšićani, članovi Književnog kluba „Poenta poetika“ bili su na Ljetopisu 30. juna kada su imali svoje veče na šetalištu ispred kafea „Gvardija“, a Podgoričani koji egzistiraju u okviru „Foruma mladih pisaca“ Kulturno-informatvnog centra „Budo Tomović“, gostovali su prošle nedjelje, 5. avgusta, takođe kod „Gvardije“.

Bile su to izuzetne književne večeri u kojima su se nizali stihovi telentovanih pjesnika. Svi su po dva puta govorili svoje stihove, a onda su kazivali po jednu pjesmu omiljenog autora. Između nastupa, nadahnuto su najavljivali jedni druge. Pozivali su i publiku da se uključi govorenjem stihova, ali nije bilo odziva. Naravno, nije bilo ni mnogo publik, jer su djevojke i mladići iz Nikšića i Podgorice napravili prijatnu atmosferu u kojoj se, uz laganu, tihu muziku, čuo samo glas onog pjesnika koji je prozvan. Da su bili bučni ili da su zapjevali neku folk ariju, začas bi se oko njih stvorila gužva. Očigledno, nije bez razloga, još u trećoj deceniji prošlog vijeka veliki Vladimir Majakovski, u svom najvažnijem djelu, poemi „Oblak u pantalonama“, zavapio: „Kako u debelo uho zabosti nežnu reč?“

Književni klub „Poenta poetika“ je osnovan prije četiri godine. Svojim postojanjem Klub je višestruko obogatio kulturnu scenu Nikšića. Cilj osnivanja „Poenta poetike“ jeste afirmacija mladih i afirmacija poezije. Afirmacija mladih manifestuje se upravo kroz njihovo uključivanje u Klub. Danas se u Nikšiću okuplja najmanje 30–40 mladih pjesnika koji su aktivni, koji nastupaju, pišu, osvajaju nagrade, obilježavaju ovo vrijeme. To što su članovi KK „Poenta poetika“ nije ih učinilo pjesnicima, ali je mnogima dalo vjetar u leđa.

Forum mladih pisaca KIC a Budo Tomović 960x555

A grupa pjesnika Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović“ pored klasičnih književnih večeri, čitanja, ali i performativnih nastupa kojima su već skrenuli pažnju crnogorske publike, uvijek traže nove načine za predstavljanje svog stvaralaštva, kao što i u njemu tragaju za autentičnim i estetski uspjelim izrazom.

Red je da, na kraju, pomenemo mlade ljude koji su svojim nastupom i stihovima obogatili ovogodišnji barski festival kulture. Boje Književnog kluba “Poenta poetika” iz Nikšića, branili su Đurko Gutović, Damir Gegić, Anđela Backović, Sava Radulović, Rada Draganić, a moderator je bio Goran Radojičić, dok su se u ime Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović“, festivalskoj publici predstavili: Barbara Delać, Milena Radević, Nikola Ćorac, Marija Vesković, Nikolina Tomović, Luka Boljević, Jelena Đurović, Nataša Gudelj i Marko Stanojkovski.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar