Sinovi umiru prvi 5

Predstava Narodnog pozorište Republike Srpske, „Sinovi umiru prvi“, odigrana je na sceni u Starom Baru, u okviru regionalne pozorišne selekcije „Barskog ljetopisa“.

Predstavu, rađenu po tekstu Mata Matišića, režirao je Marko Misirača.
„Osim što se sam naslov komada referiše na ratnu i poratnu stvarnost, kao i na istoriju ovih prostora (na starce što su uvijek ispraćali u rat sinove koji su umirali prvi), kao dominantna tema predstave nameće se bolno pitanje na koje odgovora nema: koliko je traganje za prošlošću i iskopavanje starih rana zaista potrebno i neophodno? Da li nam kopanje po toj prošlosti zapravo donosi samo nesreću i otvara uvijek novi krug mržnje, zla i nasilne smrti? Ostaje, dakle, vječno pitanje da li treba i da li je moguće jednom zauvijek zakopati ratne sjekire, staviti tačku na istoriju koja nam se intenzivno dešava i početi život u sadašnjosti?“
Mislim da je poruka ove predstave da neke rane nikad ne mogu da zacijele koliko god se mi trudili i da je jako teško pronaći pravi put dolaska do pomirenja i razrješenja nekih računa i ostavljanja svega toga iza nas. A to je mač sa dvije oštrice. Ako se non-stop okrećemo ranama iz prošlosti, nećemo dozvoliti da zacijele. Opet, ako se okrenemo skroz od njih, kao da nemamo poštovanja prema njima. Ja mislim da čovjek svakako treba da gleda naprijed i da se ne obazire mnogo unazad, jer te rane mogu izazvati samo bijes, očaj, i krajnjem nažalost smrt, kazao je glumac Zlatan Vidović nakon igranja u Baru.

Sinovi umiru prvi 1
„Sinovi umiru prvi“ je groteskna, crnohumorna priča o traženju nestalih, najmilijih i ubijenih, ucjenama mafije koja na prodaju nudi podatke o mjestu gdje su zakopani, o iskopavanjima drugih, potpuno nevinih mrtvaca da bi prisilili mafijaše da im otkriju te toliko tražene lokacije. To je priča o traženju duše, koje kao problem, izuzetno dobro komunicira sa vremenom danas.
Danas je svijet u nekom mulju iz koga se ne može izvući. Totalno smo izgubili neki kontakt sa realnošću. Naš život je poprimio drugačiji odnos prema vremenu nego što je bio ranije. Danas više ne cijenimo vrijeme kako smo ga cijenili. Ne znamo da ga provodimo na lijep način. Izgubili smo se u svim tim silnim društvenim paklovima, paklovima društvenih mreža, izgubili smo ljudske odnose. Zato mislim da je potraga za ljudskom dušom u ovom vremenu aktuelnija nego ikada, dodao je Vidović.
Osim njega, uloge u predstavi tumače: Dragoslav Medojević, Nataša Ivančević, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin, Boško Đurđević, Goran Jokić, Ljubiša Savanović, Svetlana Tanja Popović, Đorđe Marković, Vladimir Đorđević, Rok Radiša i Zoran Stanišić.

red plovidbe

Jedro 320x250

Baner Tomić 1

 emporio

baneb reklama

regionalni vodovod novi

 

baneb jedro

 Svetionik logo glavni

 optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


emporio junior

pascuci 320

F radio bočni

 optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail U poslednjem kolu polusezone u ABA ligi košarkaši Mornara dočekuju jednog od favorita za osvajanje titule...
Više u kategorijama: Sport  Info  Art  Info  

baneb reklama

 

emporio

Svetionik logo glavni

 Baner Tomić 1

baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320

baner Adria

emporio junior


JPMD 320

Adria

pascuci 320

F radio bočni

 pascuci 320

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti