Jerkov 3

Najnoviji ciklus umjetničkih radova pod nazivom „Anima Oliva“ ili „Duša masline“, mladog crnogorskog umjetnika, Jovana Jerkova, može se od 01. avgusta, pogledati u Galeriji „Velimir A. Leković“.

Tamo je sinoć otvorena njegova samostalna izložba u okviru likovnog programa „Barskog ljetopisa“, koja će biti aktuelna sve do kraja festivala.
„Anima Oliva“ je izložba modernijeg pogleda na tradicionalno, spojeno neraskidivom vezom sa prirodom i iskonskim materijalima područja Crne Gore, preciznije Bara. Postavku čine ikone modernijeg izraza, ali tradicionalnog viđenja. Uz njih, tu su predmeti primijenjene umjetnosti, utilitarni komadi. Ljepota godova masline dominira većim dijelom izložbe. Specifična poetika autora upućuje nas direktno na polje interesovanja ovog umjetnika – na prirodu u nama i oko nas, ali i na upotrebljivu vrijednost artefakta.
Komadi namještaja rađeni od maslinovog drveta nisu samo utilitarni predmeti, već svojevrsna artefakta koja imaju adekvatnu, praktičnu primjenljivost. Čiviluci, stolovi istovremeno mogu biti eksponati za gledanje, ali i vrlo upotrebljivi komadi namještaja. Kada se tome dodaju ikone manjih i većih formata , takođe rađene u maslinovom, ali i drugim vrstama drveta ovdašnjih prostora, zapravo bivamo posjetioci Jovanove „mentalno-kreativne sobe“, svojevrsnog psihološko-emocionalnog „enterijera“. Vještom simbiozom tradicionalnih materijala i savremene materijalizacije Jerkov stvara svoj svijet umjetnosti, kazala je dr Anastazija Miranović koja je otvorila ovu izložbu.
Kombinovanje različitih slikarskih tehnika i materijala, fluorescentnih boja, korišćenje šablona, i slojevitih islikavanja površina, otkriva nam Jerkova kao inovatora osobenog postupka, što njegov izraz čini specifičnim i prepoznatljivim.

Jerkov 5
Ovo je forma koja je meni veoma prijemčiva i na kojoj će tek da se radi, kojom je tek zagrebana površina. Cilj je da se sa publikom opipa i iskusi taj novi momenat u mom radu. Poznato je da ja uvijek njegujem dosta stilova. Ipak, nadam se da ću na ovome ostati malo duže. To je jedini način da izrazim sebe kao umjetnika, ali moram istaći i veliki uticaj mojih učitelja i mentora; naročito Voja Ulićevića i Mirka Toljića koji su doprinijeli da ta tehnologija izađe iz mene na vidjelo i da se praktično kroz slikarstvo, crteže i grafiku počnem baviti i tehnološki inovativnim načinima kojima možemo da pristupimo umjetnostima i sagledamo je... Moderni materijali su svuda oko nas, samo treba naći način da ih iskoristimo, kazao je umjetnik objašnjavajući svoj pristup nakon otvaranja.
Jovan Jerkov već je imao priliku da se predstavi publici u okviru 31. „Barskog ljetopisa“ budući da je jedna od njegovih instalacija izložena i u okviru stalne kolektivne postavke barskih akademskih likovnih umjetnika, koja je aktuelna sve do kraja festivala, a nalazi se na spratu Galerije „Velimir A. Leković“.

red plovidbe

Jedro 320x250

Baner Tomić 1

 emporio

baneb reklama

regionalni vodovod novi

 

baneb jedro

 Svetionik logo glavni

 optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


emporio junior

pascuci 320

F radio bočni

 optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail U poslednjem kolu polusezone u ABA ligi košarkaši Mornara dočekuju jednog od favorita za osvajanje titule...
Više u kategorijama: Sport  Info  Art  Info  

baneb reklama

 

emporio

Svetionik logo glavni

 Baner Tomić 1

baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320

baner Adria

emporio junior


JPMD 320

Adria

pascuci 320

F radio bočni

 pascuci 320

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti