Kralj Ibi je danas prisutniji i opasniji nego ikad

Kralj Ibi 4

Tvrđava Besac sinoć je, 26. jula, postala nesvakidašnja pozornica na kojoj je odigrana podjednako neobična i inovativna predstava „Kralj Ibi“, rađena u nezavisnoj produkciji „Festivala 9“.

Reditelj predstave je ujedno i poznati glumac, Goran Jevtić, koji je za potrebe ovog komada okupio alternativnu trupu koja ima snažnu potrebu da posredstvom djela francuskog književnika Alfreda Žarija, ispriča modernu priču o današnjici.
Originalna drama je prvi put izvedena 1896. godine. Od tada je doživjela veliki broj interpretacija. Jevtićeva vrlo direktno i nedvosmisleno proziva aktere velikih dešavanja danas, kod nas i u svijetu, izoluje sve društvene anomalije, moralne izopačenosti i duhovne hendikepe i servira ih publici bez imalo cenzure. Naprotiv, sve je naglašeno i preko uobičajene mjere. Skaradni, razuzdani humor i groteska su glavna sredstva kojima se publici ukazuje na surovu stranu ljudske prirode.
Mi smo za interpretaciju ove predstave odlučili za poetiku „treša“ i za jednu krajnju jednostavnost koja je na granici sa banalnošću. To je tako zato što smo mi verovali da politička scena sveta danas izgleda upravo tako, da su to banalne i providne laži, evidentni problemi, krađe, počeci ratova, problemi sa izbeglicama i da mi samo pijemo i živimo taj život. Tako da smo mi samo napravili predstavu o svetu kakvim ga vidimo u kome se više niko ni ne krije iza nekih dobrih namera. Mislim da zapravo više niko nema ni dobre namere, samo manje ili veće interese, objasnio je reditelj Jevtić.
„Ibi danas ima medije, zanemaruje kulturu, guši umjetnost, zatire mišljenje, ućutkuje neistomišljenike, ne preza ni od čega, ignoriše budućnost bahato stičući i otimajući samo za sebe“. Cjelokupan autorski tim predstave, stoga, poručuje da je Ibi danas prisutniji i opasniji nego ikad.

Kralj Ibi 3
Scenografiju predstave čine autentične skulpture Vikotra Kissa, koje su svojom formom, bojom, rđom i te kako u dijalogu sa idejama predstave, rađene u postapokaliptičnom ključu, koji je inspirisao i pokret i „rječitu“ kostimografiju, tj. cjelokupnu poetiku i estetiku ovog komada.
Kostime za „Kralja Ibija“ radila je Tijana Pavlov, muziku Nemanja Aćimov, pokret Sonja Vukićević, dok uloge tumače: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić, Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Marko Milošević.

 

F radio unutrašnji

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar