Izložba slika Biljane Keković u Dvorcu kralja Nikole

Biljana Keković 2

Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Ljetopisa“ i tom prilikom istakla boju kao osnovni znakovni sistem kojim se Keković izražava i komunicira sa publikom posredstvom svojih slika.


Publika će u naredne dvije sedmice imati priliku da obiđe postavku slika poznate crnogorske umjetnice, Biljane Keković. Izložbom je obuhvaćeno dvadesetak živopisnih radova, manjeg i većeg formata, iz ciklusa „Misli u pokretu“.
To su zapravo pigmentni iskazi duše, koja je pronašla simbol svog izricaja. Biljana opšti sa svijetom i sobom bojom. U toj interakcijskoj amplitudi smjenjuju se zapažanja i raspoloženja od vedrih ditiramba, do elegičnih smiraja. Kontrolisani nemir uhvaćen u tijelu slike artikuliše energetska stanja slojevitih iskustava, strahova nadolazećeg, nemirenja s postojećim, promišljenim bojenim iskazima. Biljana Keković čistim likovnim elementima, dozvoljava da boja vlastitom arugmentacijom polemiše, kroz kompozicijski sklad, slojevitom koloritnom nervaturnom fakturom koja je gradi formu, međusobne suodnose, narativ djela, kazala je Miranović na otvaranju.

Biljana Keković 3
Nakon što je svoje stvaralaštvo godinama unazad predstavljala u Sjedinjenim Američkim Državama, Portugaliji, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, ova izložba u Crnoj Gori došla je na red kao znak posebnog zadovoljstva, ali i dodatne odgovornosti. Za Biljanu Keković ovo je prilika da svojim sugrađanima predoči svoju realnost koju predstavljaju njene umjetničke slikarske tvorevine.
Ovo je neka moja realnost. To je unutrašnji sadržaj koji se na neki način pojavljuje kroz boju, mahom neki nesvjesni sadržaji, kao i sjećanja koja su negdje natološka. Oblik ovim slikama daje svjetlost koja me nadahnjuje, isto kao što posle ta slika oblikuje mene. Dakle, svjetlost je ta koja mi daje beskonačno mnogo mogućnosti izraza, posebno ova naša mediteranska svjetlost. Mislim da se kroz boju mogu najbolje izraziti sva naša osjećanja, cijelo naše unutrašnje biće, sve ono što nije opipljivo, a jako nam je značajno u životu. Mislim da je boja ta koja kanališe naše uskladištene misli, sa kojima se eventualno borimo, da one najlakše proizilaze kroz boju. Naravno tu je i kompozicija i forma. To je sve u vezi, ali svakako je boja ta koja pruža milion mogućnosti, objasnila je Keković nakon otvaranja.
Umjetnica je istakla da ipak najviše uživa u samom procesu stvaranja radova, u toku kojeg uvijek osviješćeno ili spontano modeluje i mijenja polazišnu ideju. Za nju je proces – gledanje, razmišljanje i traganje, oslobađanje od stega i osvajanje slobode.


Postavka njenih radova može se obići u Dvorcu kralja Nikole do srijede, 25. jula kada će na istom mjestu biti otvorena izložba slika Dimitrija Popovića.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar