Otvorena izložba mozaika

Škola mozaika 1

Škola mozaika sa Petrom Vujoševićem, koja se tradicionalno održava u okviru „Ljetopisa“, i ove je godine zaokružena otvaranjem izložbe završnih radova njenih polaznika.

Otvaranje je, u prisustvu velikog broja djece, roditelja i posjetilaca, upriličeno u Starom Baru, u nedjelju, 01. jula. Iste večeri program „Ljetopisa“ nastavljen je promocijom romana „Kutija života“, bosanskohercegovačkog autora Sabahudina Hadžialića, održanom na platou ispred „Knjaževe bašte“.

Ovaj roman dio je najavljene triologije „Raskršće svjetova“. Kako kaže kritika, autor je ovom knjigom otvorio kutiju u kojoj su pohranjene tajne njegovih predaka i sučelio ih sa zbiljom vlastitog življenja, pa se s pravom da ustvrditi da je ona i autobiografska.

Bilo koji oblik fikcije ima u sebi nečeg autobiografskog, bez obzira na to da li se radi o poeziji, prozi ili bilo kakvom obliku unutar same proze. Ali suština ovog mog djela jeste da je ono autobiografsko. Međutim, u romanu imamo paralelne svjetove – vrijeme 11. stoljeća, zatim paralela sa 21. vijekom, tako da bih ja pustio čitaoce koji žele pročitati roman da sami nađu ono što treba, kazao je Hadžialić.

Ovogodišnju školu mozaika Petra Vujoševića pohađalo je više od 50 polaznika različitih uzrasta, koji su učestvovali u petnaestodnevnom procesu izrade nekoliko desetina mozaika.

Okupila su se ove godine izuzetno talentovana djeca, tako da smo uradili veliki broj mozaika i uradili smo jedan zajednički veći mozaik, što je tradicija, jer svake godine uradimo taj veliki, koji je centralna stvar naših okupljanja. Ta djeca kad dođu na otvaranje, stanu ispred i kažu svojim roditeljima i rodbini: Ovo je naš mozaik!


To „naš“ ne znači samo neku sentimentalnu zajednicu ili samo neko površno druženje, već ima duboku osnovu – ono čemu teži cijelo obrazovanje – time shvataju da je unutrašnja povezanost sa drugim ljudima osnova u životu. Mislim da se kroz ovakav jedan pristup to uspješno postiže, kazao je Petar Vujošević, magistar slikarstva.


Škola postoji već više od pet godina. Za to vrijeme Vujošević je, radom sa djecom, uspio mozaik kao medij da približi široj publici, da ih upozna sa osnovama zanata, ali i suštinom bavljenja ovom umjetnošću.

Škola mozaika

U zanatskom smislu, od najmlađih pa sve do ovih najstarijih – svi su savladali kako se obrađuje kamen. Ono što je najbitnije da oni sad sasvim drugačije razmišljaju o tom materijalu. Znaju da prepoznaju iskoristivu formu, boju, znaju šta je kontrast, poznaju osnove crtačkog umijeća itd. Ali se mijenja i kompletna njihova percepcija nečeg što bi se moglo nazvati vizuelnim i što kasnije određivati cijeli njihov život. U određenoj mjeri će ih obogatiti, jer će njihov ukus za toliko stvari bit određen tim što nazivamo vizuelnim ili likovnim, objasnio je Vujošević.

Ovaj istaknuti umjetnik, osim nastavka djelovanja u okviru škole, najavio je i izložbu u Parizu – predstavljanje projekta „Beogradski festival mozaika“, koja objedinjuje stvaralaštvo desetak autora i koja će biti aktuelna od 12. jula do početka avgusta.

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar