Otvorena izložba Nataše Đurović u Dvorcu kralja Nikole

Izložba 2

Prva samostalna izložba 31. „Ljetopisa“ je izložba Nataše Đurović, otvorena je u Dvorcu kralja Nikole.

Postavka slika obuhvata 35 slika i crteža različitih dimenzija iz njenog posljednjeg umjetničkog ciklusa „Trajanje, nestajanje, trajanje“, koji problematizuje odnos života i smrti, odnosno suštinu ljudskog bića. Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Ljetopisa“.


Za umjetnicu Natašu Đurović polazna tačka svake izložbe je prostor. On sa postavkom priča priču i zato se uvijek promišlja u kontekstu iste, jer postaje dio doživljaja i simboličkog tkanja sadržaja slika, odnosno crteža.

Za mene je svaki put novi prostor novi izazov. Za ovaj prostor napravila sam određeni izbor da bih koncept izložbe formirala u nekom saglasju, a istovremeno i kontrastu između velikih formata i minijatura i to tako da čitav prostor kao i cjelina figurira sa jednim odnosom crno-bijeloga, i sa odnosom velikog formata i niza minijatura. Dobija se na sakralizaciji prostora što je meni uvijek značajno, zato što se moja umjetnička istraživanja vezuju za metafizičke teme i nose duhovnu dimenziju, odnosno potka svih mojih i ranijih ciklusa uvijek nosi duhovnu dimenziju. Zato je jako važno kako postaviti izložbu da bi se prenijela takva vrsta atmosfere, kazala je umjetnica.

Izložba 1

Crteži i slike izložene u Dvorcu kralja Nikole kreću se od radova izuzetno velikih dimenzija do pojedinačnih ili u kompoziciju uklopljenih minijatura. U slučaju Nataše Đurović dimenzije slike determinišu i sadržaj i sam proces stvaranja.

Kod mene je taj proces dugotrajan, uvijek traje po pet-šest godina. U tom se procesu uvijek dešavaju različite stvari, počev od meditacije i pripreme za egzekuciju, tj. izvođenje djela. Već u toj fazi nastaju neke brze zabilješke i skice kao pripreme za određeni rad na pojedinim djelima ili kompozicijama minijatura ili ambijentalnim instalacijama. Istovremeno rad je kompleksan i osmišljen, a na drugoj strani u momentu samog slikarskog ili crtačkog izvođenja djela dešava se jedna velika sloboda, kazala je Đurović.

Sve ono što je zapleteno u svijest i podsvijest, sve što je došlo iz snova i mašte, što se vezuje za arhetipske predstave... sve to profunkcioniše u kreativnom činu i činu nadahnuća Nataše Đurović. Tako nastaju njene minijature koje nose iskrene i intimne zapise duše, a ovaploćuju se i djela koja su rađena postupno, slojevito, u više etapa, dugotrajnim procesom. Umjetnica još uvijek ima potrebu da se bavi istraživanjem svih aspekata i interpretacija teme „Trajanje, nastajanje, trajanje“, tako da su radovi iz ovog ciklusa do daljnjeg njena stvaralačka preokupacija. Izložba se može obići u Dvorcu do 11. jula, kada će na istom mjestu biti otvorena izložba Biljane Keković.

SVETIONIK 5

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar