s1

Akademska slikarka Violeta Bolmanović porijeklom iz Niša, pet godina naša sugrađanka, umjetničkim slikama dočarala je ljepote crnogorskih primorskih gradova u evropskim prestonicama.

Za slikara svaka izložba iznjedri nove emocije, ali kao i dugim zanimanjima, postoji ono nešto što čuvamo u najljepšim okvirima sjećanja.

Piše: Biljana Dabić

Pariz je grad umjetnosti, i želja slikara je da se njihovo stvaralaštvo nađe u galerijama francuske prestonice. Našoj sugrađanki, želja se isunila!

Umjetnica sa posebnim žarom priča o izložbama koje je imala u Parizu, a koliko dobro su prihvaćene njene slike u Francuskoj, govori činjenica da je prije nekoliko godina izložbu slika Violete Bolmanović otvorio gradonačelnik “grada svjetlosti” Jean Francois Oneto.

Nakon samostalne izložbe u Parizu, u opštini Ozuar la Perijer, usledila je sledeća, u državnom kulturnom Centru koju je otvorio gradonačelnik Pariza Oneto, 2013. godine.

-Skoro paralelno sa mojim preseljenjem iz Herceg Novog u Bar, imala sam još jednu samostalnu izložbu u Parizu. Izložbu na kojoj je bilo mojih 40 radova je otvorio gradonačelnik Oneto. Moje slike su bile izložene 15 dana. Nakon te izložbe potpisan je ugovor sa pariškom opštinom Ozuar la Perijer da moji radovi ostanu trajno u vlasništvu te francuske opštine. Oni te radove povremeno prezentuju i u susjednim gradovima kroz međusobnu saradnju. Naravno potpisali smo “Donat”, priča suptilna umjetnica dodajući da je prvi put u Pariz pošla kao turista, u posjetu sestri koja živi u ovom gradu.

-Imala sam ogromnu želju da izlažem u Parizu. Skoro nevjerovatno, u Parizu imate izložbene prostore koji su na fenomenatnim lokacijima, a besplatni su. Otvoreni su za naše slikare, posvećeni su u izradi kataloga, lične karte umjetnika koji izlaže kod njih. Naravno, ono što je ne mali uslov, prije izložbe treba proći selekciju radova. Kad se potpišete ugovor, sledi najava izložbe u medijima, čak i na bilbordima, priča sagovornica Jedra.

Slikarka Violeta Bolmanović završila je studije na Likovnoj akademiji u Nišu, u klasi prof. Slavoljuba Todorovića Zorkina, smjer slikarstvo sa temom
“Voda, nebo i zemlja”. Najviše izložbi je imala u Herceg Novom gdje je živjela i izlagala 15 godina. U tom gradu je imala i svoju galeriju.

U Crnoj Gori živi 20 -tak godina sa svojom porodicom, a poslednjih pet uglavnom u Baru.

-U Crnoj Gori sam pronašla sebe, oformila svoju porodicu, dom. Jesam rodom Nišlijka, ali crnogorska priroda, pejzaži su pri prvom susretu ostavili na mene dubok utisak. Više sam vezna za Mediteran koji je moja muza, crnogorske pejzaže, nego za Niš, koji je moj rodni grad. Sebe i slikarstvo, motive pronalazim u primorskim gradovima koji su mi inspiracija, u toj oazi pronalazim taj eho u meni, podsjeća me šta je to u meni, šta trebam da slikam, kaže slikarka Bolmanović.

Barani do sada nisu bili u prilici da vide izložbu akademske slikarke Violete Bolmanović u nekoj od naših galerija.

Motivi mora, Mediterana... na slikama Violete Bolmanović nalaze se u galerijama Pariza, Narodnom pozorištu u Beogradu, Parlamentu Crne Gore, u rezidencijama Mađarske, u ambasadama Rusije, SAD...Izlagala je u Parizu,Beogradu, Herceg Novom...Članica je multimedijalnog udruženja umjetnika Car Konstantin iz Niša i umjetničke kuće Museum Galery u Parizu.

Veliko interesovanje stranih kritičara privukli su njeni radovi na izložbi u Business Art 2012. u Espace Pierre CARDIN u Parizu, kada je njen rad „Ballerine“ prezentovan i italijanskom časopisu „La Gazette des Arts“.

“Njen slikarski performans, način stvaranja, pokazla je ulogom u audio-vizuelno- scenskom projektu Viaggio, koji podrazumjeva umjetničku sintezu, a pretpostavlja fuziju umjetničkog manira.Gest vođen riječju, muzikom, pjesmom, kao sadržajni element jednog slikarskog ponašanja, tvorio je sliku koja je nastala sa prethodno određenim konceptom. Umjetnik ima pravo na živi odnos sa umjetnošću, na komponovanje sopstvenog manira, u okvirima ogromne raznovrsnosti...” – Vladana Kosić MA istorije umjetnosti.

Akademska slikarka Violeta Bolmanović živi od svojih slika.

-Živjeti od slikarstva je možda malo bleskasta, šašava ideja, ali i hrabra. Uvjek je bilo neizvjesno živjeti od prodaje radova, hoće li se prodati slika!? Ono što je izvjesno jeste velika upornost i želja. Ništa nije tako lukavo kao jedna iskrena želja. Stojim iza toga, zaključuje slikarka.

ViM BANER

Jedro 320x250 

AD Marina Logo

baneb reklama

 

emporio 50

baneb jedro

  optotim nova adresa 320

Klime Baković

ave tours 1


JPMD 320

Luka Bar unutrašnji baner

baner Adria

  baneb jedro


optotim nova adresa 320 

 

Posljednje vijesti

Thumbnail Beogradski džez orkestar „Alex & theFesrgusons“ oduševio publiku ali i najmlađe trubače posjetom...
Više u kategorijama: Art  Obale  Info  More  

baneb reklama

 emporio 50

 baneb jedro

regionalni vodovod novi

 Klime Baković


ave tours 1


Luka Bar unutrašnji baner

optotim nova adresa 320


emporio junior

 

 

  Logo MPF

 tobar

 

Kolumnisti