Neuhvatljiva intiligencija kretanja

katerin

Katarina Švabić je autorka čija će postavka slika oplemeniti Dvorac kralja Nikole od 10. maja.

Pretposljednju izložbu zimske scene Ljetopisa otvoriće dr Anastazija Miranović u 20h.
Katarina Švabić je rođena 1975. godine u Beogradu, gdje je pohađala Srednju školu za industrijsko oblikovanje i dizajn. Studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi Dragana Karadžića, gdje je i magistrirala. Boravila je i na jednogodišnjem usavršavanju na Školi lijepih umjetnosti u Lorionu, u Francuskoj. Predstavila se na samostalnim i grupnim izložbama i radionicama na Cetinju, u Podgorici, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Kotoru, Budvi, Nikšiću, kao i Nišu, Vrbasu, Beogradu, Novom Sadu, Sen Pol de Vansu, Briselu, Parizu, Utrehtu i Lefeldu. Njeno stvaralaštvo odlikuje se raznovrsnošću tehnika i pristupa, pa se njen rad kreće od crtanja, slikanja, digitalne štampe i animacije, preko grafičkog dizajna, skulpture, land art-a, do produktivnog dizajna, performansa, muzike i zvuka. Aktivna je u istraživanjima na polju savremene umjetnosti, tehnologija, audiovizuelnih komunikacija i ekologije. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i neformalne grupe umjetnika „Shift“ (sada „Kombinat“). Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici angažovana je od njegovog osnivanja, 2006. godine, kao profesorica Interdisciplinarnih vizuelnih umjetnosti, te prodekanica za nastavu. Živi i radi u Podgorici.

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka o radovima Katarine Švabić kaže:

„U formalnoj vizibilnosti i egzekuciji apstraktno, umjetničko djelo Katarine Švabić bavi se procesima unutar likovnosti, likovnog jezika, interaktivnim procesima u prirodi, nama samima, ali i onim neuhvatljivim, inteligentnim kretnjama svakodnevnih, podrazumijevajućih radnji, stanja i procesa kojima je osnov energija. „Banalne“ mobilnosti koje nas se, prividno, ne tiču – let ptica, proticanje rijeka, kretanje vjetrova i sl. su fenomeni koji mobilišu umjetničku opservaciju i kreativnu artikulaciju Katarine Švabić.

Katarinini mentalno-apstraktni pejzaži su nikada dovoljno istražni prostori kontinuiranih/permanentnih djelovanja, svjesno-nesvjesnih kretnji/kretanja u kojima umjetnica interveniše, osvajajući osobenom znakovnošću svoj energetski prostor.
Bez prejudiciranja i apriornih pretpostavki, Katarina se prepušta meditativnim procesima, ljepoti igre čiste likovnosti, pomjeranjima unutar likovno-znakovnog, tvoreći svoj intimni, semantičko-leksički vokabular, svoje „pravce“ i „rukavce“ kojima pulsira energija vibrantnih ritmova, vođena životodatim zakonima forme, boje, dinamike.
Koliko god se ti procesi činili repetativno-reverzibilnim, svaka naizgled ponavljajuća forma krije sopstvenu posebnost/znakovnost, individualni identitetski kod, unutarnju mobilnost, ternutak koji umjetnica iz neuhvatljivog prevodi/transponuje u trajno/vječno stanje svojim djelom.
Katarininu umjetničku egzekuciju pokreće želja za prikazivanjem tih neuhvatljivo/nevidiljivih energetskih procesa, kao esencijalnih pokretača i tvoritelja svega vizibilno-pojavnog.
Suština interesovanja/istraživanja i doživljaja svijeta kojeg umjetnica dekonstruiše i nanovo konstruiše/oblikuje je u odgonetanju/demistifikaciji procesa/postupaka/kretanja koji nisu puka ponavljanja, gomilanja u smislu sažimanja/sabiranja/svođenja proživljenog i viđenog, već pronicanje u tok procesa, odgonetanje tajne postanja svega u nama i oko nas kao nepređenog puta, kao nemirno-živućih, unutarnjih tokova i procesa, što uporno produkuju ciklične kovitlace mentalnih/prirodnih neverina oprostorenih vlastitim postojanjem /efemernim trajanjem.
Zapravo, čineći ih imanentno-prirodnim Katarina Švabić slika procese u prirodi/čovjeku.“

auto klime bakovic 1

allegra

opstina bar

Cerovo

turisticka organizacija bar

enza home

vodovod bar

komunalno

regionalni vodovod novi

luka bar

AD Marina Logo

stara carsija

ave tours

fpep vertical

Klime Baković

djokic

Logo MPF

tobar